Blog
Treća smena

Wind Rock Fest završen ranije zbog nevremena, bend Treća Smena pobednik ovogodišnjeg izdanja

„Tim Wind Rock Festa, sa žaljenjem obaveštava sve zainteresovane, da je kompletan program festivala otkazan“ , glasilo je zvanično saopštenje organizatora festivala. Najmanje smo želeli ovakvu objavu, jer je line up ovogodišnjeg izdanja Wind Rock Festa bio i više nego odličan. Ali, razumeli smo situaciju jer oluje koje su tih dana pogodile Vojvodinu zaista su bile razorne. „Tehnička šteta nastala tokom sinoćnjeg nevremena, na žalost, ne može biti sanirana u roku koji bi omogućio nastavak festivala, a gotovo kompletan line up predviđen za ovu godinu prebacuje se za narednu“ , pisalo je u nastavku teksta.

Prvo veče festivala je održano bez smetnji, a bilo je rezervisano za Wind rock up, tj. takmičenje manje afirmisanih bendova, kao i koncert benda Jorgovani. U takmičarskom delu programa nastupili su: De sad, Deformitet, Svedok, Petra, Kulise, Treća smena i Pera Brada Potomak.

Foto: David Hrubik (Remix Press)

Pobedu je odneo bend iz Kruševca, Treća smena. Bend je učestvovao na dva takmičarska festivala – „Music Vibes“ u Užicu i „Wind Rock Up“ u Vršcu i na oba festivala Treća Smena je osvojila prvo mesto. Nagrada na festivalu u Užicu je bila snimanje jedne pesme, i tu nagradu je Smena poklonila bendu Majmunsko ostrvo, dok će nagrada u Vršcu od 30.000 din biti upotrebljena za obezbeđivanje uslova i snimanje novih pesama za idavanje drugog albuma. Očekujte nove pesme od Treće Smene.

Ideja o bendu je nastala 2012. godine kroz projekat udruženja „Mostovi“ za izgradnju etno sela za decu sa posebnim potrebama. Tada je Ivan Pelaić napisao pesmu „Zajedno“ koja je pratila ovaj projekat, a otpevana je po prvi put na otvaranju Nacionalnih igara za decu sa posebnim potrebama koje su iste godine održane u Kruševcu. Ovu pesmu je snimilo više kruševačkih muzičara iz više bendova i stvorila se potreba da se okupi grupa muzičara koja bi to mogla i da odsvira. Pesma je nastavila svoj samostalni život i ostala je poznata kao nezvanična himna kruševačkih humanitaraca, a time je pokrenuta i ideja osnivanja Treće Smene. Za pravi početak nastanka benda može se uzeti sam kraj, decembar, 2015. godine kada postava tog benda postaje stalna i izdaje se album „Soba sa pogledom na život“.

Tema prvog albuma je „Ljubav“ i sve su pesme posvećene tom lajtmotivu, a pesma koja se izdvojila sa tog albuma je pesma „Javi se“ sa kojom je Treća Smena učestvovala na više festivala. Žanrovski muzika Treće Smene je prilično raznovrsna i kroz različite pesme mogu se primetiti različiti uticaji i mešanje više žanrova i stilova ali u bendu postoji neki koncenzus da sebe možemo da svrstamo u powerpop- rock. Sve tekstove i muziku napisao je Ivan Pelaić, pevač i ritam gitarista u bendu, a sve aranžmane je radila Treća Smena.

Do sada je bend objavio jedan album „Soba sa pogledom na život“ i više singlova: „Mlade godine“ , „Kiša“ , Pišem ti pesme“ i ove godine „Ponos“ , što je i uvertira za objavljivanje drugog studiskog albuma. Planovi su da se novi album objavi do kraja 2023. godine , a takođe je plan da se tada uđe u jednu aktivniju koncertnu promociju, kako bi se muzika benda predstavila široj publici.

Treća smena su: Ivan Pelaić – gitara i glas, Vladica Bogićević – solo gitara, Nenad Nikolić – klavijatura, Aleksandar Nedeljković – bas gitara i Svetislav Golubović – bubanj.

Nakon proglašenja pobednika, na binu su se popeli čuveni Jorgovani. Pesmom „Zlo je u najavi“ započeli su svoj nastup na oduševljenje publike koja je zajedno sa Mukijem pevala ovu i svaku narednu pesmu. Publika koja voli i dolazi na koncerte Jorgovana je zaista raznovrsna. Od dece, preko tinejdžera, pa do odraslih ljudi… i svi horski pevaju hitove ovog benda. Tako je bilo i sada. „Zbogom majko“ , „Devojka iz grada“ , „Rađaj mi junake“ , „Tužan je život moj“ , „Loše društvo“ … publika je pevala u glas.

Foto: Marija Ćurčija

Znate ono kad skočite sa bine na leđa u publiku? E pa Muki to radi skoro svaki put, pa je tako bilo i u Vršcu. Uskočio je u prve redove i masa ga je nosila kroz koncertni prostor. Bend pun energije, škakljivih tekstova, jakih rifova i zanimljivih fanova – to su Jorgovani!

Nažalost reportaža se ovim završava zbog gorepomenutog obaveštenja.

Dragi naši iz organizacije festivala, saosećamo se sa vama. Meseci i meseci priprema, ozbiljan muzički program i na kraju ništa. Mnogo nam je žao!

Hajde da oduvamo oblake sledeće godine što dalje od Vršca!

Ovogodišnje ulaznice važiće i za festival sledeće godine. Ukoliko vam novi datum ne bude odgovarao, možete zameniti ulaznice. Povraćaj novca za kupljene pakete karata vršiće se na prodajnim mestima na kojima su kupljeni.

Kad već nismo išli na koncerte, boravak u Vršcu iskoristili smo da obiđemo sam grad, Vršački breg, tvrđavu, čuveni „Dinar“ , okupali smo se na Vršačkom i Belocrkvanskim jezerima. Ko bude bio u ovom gradu, neka obavezno obiđe ove znamenitosti. A nama sledeće godine ostaje da se provozamo do Zagajičkih brda, koja su nam promakla ovog puta.

Za Moć muzike – Marija Ćurčija i Miroslav Kocić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *