Blog
Jura Srublić (7)

VEČNI RITAM MUZIKE ZA PLES: Jura Stublić i Film razigrali Tvornicu!

Novo proleće stiglo je u Zagreb, a sa njim još jedan tradicionalni koncert Jure Stublića i grupe Film. Zagrebačka Tvornica Kulture ponovo je bila puna, a Jura nas je iznova podsetio zašto nosi status rock legende. U znaku dobrih vibracija, pevali su se brojni hitovi iz Jurine bogate karijere, ali je publika imala priliku čuti čak dve nove, neobjavljene pesme.

Jura Stublić

Oko 20h otvoren je ulaz u dvoranu, a brojni fanovi svih generacija nestrpljivo su čekali u redovima sa ulaznicama. Već pola sata nakon otvaranja vrata, dvorana je bila krcata. Jasno je da Jura na svakom tradicionalnom koncertu rasproda Tvornicu Kulture, te ovoliki broj ljudi koji su došli ranije nije iznenađenje jer su svi požurili da zauzmu dobru poziciju za praćenje koncerta.

Borna Čop, Jura Stublić i Filip Gorupec

Publika je željno iščekivala početak koncerta. Oko 21:30h iz razglasa je počela svirati Stublićeva pesma „Nježno nježno nježnije“ iz 1994. godine. Pesma koju gotovo nikad ne izvode na koncertima odjekivala je dvoranom iz razglasa koji se sve više i više pojačavao. Napetost u dvorani je rasla, a nakon završetka pesme na pozornicu su izašli članovi grupe Film i zauzeli svoje pozicije za instrumentima.

Na udar bubnja Maria Jagarineca Jaggya, moćnom telecaster gitarom priključio se i Borna Čop, najdugovječniji član grupe Film i Jurina ,,desna ruka“. Njihove instrumente zvukom svoje bas gitare povezao je Filip Gorupec, a na njih se svojim klavijaturama nadovezao Hrvoje Ivančić (Doktor Ludvig Van). Počeli su da sviraju jedan od najvećih hitova „Zamisli život u ritmu muzike za ples“.  Nakon uvodnih taktova na pozornicu je izašao i Jura Jupiter. Naravno, njegova pojava u standardnoj šarenoj košulji i sunčanim naočarima izazvala je oduševljenje kod publike.

Hrvoje Ivančić

Osim svoje standardne koncertne kombinacije, Jura je ovoga puta, ususret proleću, na glavi imao specijalno dizajnirani cvetni šešir koji se odlično uklopio u njegov stil. Nakon što je završena prva pesma atmosfera je sve više rasla i Jura je uz ovacije pozdravio svoju publiku standardnim pozdravom ,,Dobra večer draga braćo i sestre“. Nakon što je Borna spojio novu gitaru, usledila je nova, nikad službeno objavljena pjesma „Hipi pank“ koju je publika slušala s pažnjom dok su je malobrojni fanovi, koji su je čuli na prethodnim koncertima, pevali zajedno s bendom.

Treba istaći trenutak u kojem je Jura u svom stilu s publikom zapevao legendarnu Lennonovu stvar „Give peace a chance“. Publika je pesmu horski pevala, a doktor Ludvig Van raspevanu masu pratio je na klavijaturama. Tokom izvođenja ove pesme, Jura je svojim vernim fanovima sa bine delio cveće.

Kroz veče su se nastavili nizati hitovi kao što su: „Dijete ulice“ , „Srce na cesti“ , „Lijepo neopisivo“ i mnogi drugi. U moru dobro poznatih hitova bend je ipak izveo još jednu novu pesmu zanimljivog naziva „Čarobne naočare“. Prvi blok zaključili su pesmom „Chicago“ , a potom je najavljena pauza od 17 minuta, idealna za prošetati do šanka i predahnuti. Jura je najavio kako će u toku pauze sa razglasa ići i neke njegove pesme koje ne svira na koncertima. Naravno da je tako i bilo. Odmah je iz zvučnika krenula pesma „Ja nemam ništa (Uzmi me)“, sa albuma „Sunce sja“ za koji je Jura često kroz karijeru ponavljao kako mu je to omiljeni album.

Jura Stublić i Mario Jagarinec Jaggy

Nakon pauze bend je počeo žestoko pesmom „Neprilagođen“. Bili su tu još mnogi hitovi poput „Radio ljubav“, „Kad si mlad“, „Rob ljubavi“, „Mi nismo sami“, „Osmijeh“ Grupe 220 i na kraju, možda i najveći Jurin hit „Sjećam se prvog poljupca“ za vreme koje je nastao potpuni lom u publici. Nakon toga, usledilo je predstavljanje članova benda uz Jurinu višegodišnju šalu kako bi hteo da mu se izradi nadgrobni spomenik u obliku konja.

Na binu je stupila i dizajnerka Lana Puljić. Obučena u svoje kreacije, uručila je Juri pregršt maslinovih grančica koje je on podelio sa publikom i nastavio pesmama „Poleti iznad grada“ i „Valovi“. Koncert je završen instrumentalnim uvodom Jurine genijalne pesme „Ana Nirvana“ te ,čuvenim poklonom grupe Film uz ples i pesmu Baby Lasagne „Rim tim tagi dim“.

Borna Čop, Lana Puljić i Jura Stublić

Koncert se završio, ali većini publike nije padalo na pamet napustiti dvoranu. Ispunjeni dobrim vibracijama i dobrom energijom, publika je ostala zabavljati se uz muziku sa razglasa.

Tekst: Noah Čavlović

Fotografije: Marina Pešić

 

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *