Blog
Atheist Rap NS

Atheist Rap proslavili 35 godina u Hali 2 u Novom Sadu

Ima nas koji se sećamo te 1989. godine kada su Atheist Rap počeli sa radom. Sećam se i kasete „Maori i Crni Gonzales“ za koju ne znam kako je dospela u moje ruke ali sam je okretao u kasetofonu danima, godinama. 35 godina kasnije, 6. aprila 2024. u KC Hali 2 u svom Novom Sadu, Atheist Rap proslavljaju ovaj jubilej uz podršku lokalnih momaka 5 Minuta Slave i gostiju iz Zagreba Mašinko.

5 Minuta Slave su otvorili događaj i upoznali nas sa svojim hitovima dok je publika još ispunjavala Halu 2. Nisu bili bez podrške jer je bilo i omladinaca koji su pevali sa njima. Mašinko, sve popularniji pankeri iz Zagreba, ponovo su gostovali u Srbiji posle koncerta u Beogradu prošle godine, a neposredno nakon velikog koncerta u svom rodnom gradu koji se nedavno odigrao. Kako su oni na turneji na kojoj promovišu novi album „Pozovite Rapsode“, očekivali smo da će u svom setu baciti akcenat na nov materijal. To se nije desilo, sa izuzetkom od samo dve nove numere, tako da bi trebalo da ih očekujemo da se vrate i ispromovišu svoju novu ploču.

Foto: Branko Nikolić

Tačno u 23 časa izlaze na binu Hale 2 Atheist Rap sa pesmom „Delfin“. Kako je Pop izgovorio „Ora je pravi način da“ tako je publika uzvratila pevanjem sa njima. Usledili su „Štrikanje“ i „Godina Kulture“ za ništa manju reakciju publike. Pevali smo i „Felićita“, neki možda i „srećičica“ zbog reklame koja nas prati sa svih strana. U prvom satu koncerta Atheist Rap su izređali i neke od hitova kao „Fatamorgana“, „Letnji Hit“ i „Pinokijeva balada“.

Atheisti su uvek pozitivni i spremni da nas nasmeju svojim pesmama ali takođe postoji i njihova ozbiljnija strana. Pre pesme „Sarajevo“ , Radule je podsetio da je 5. april dan opsade Sarajeva koja je trajala „jebanih tri godina“ kako je rekao. Naravno publika je odgovorila pevanjem stihova „I don’t wanna die in Sarajevo fight“. Nastavili su sa „Momci se vraćaju u grad“ , „Nebibilofer“ , „Lopovi i Žace“ koja je i danas veoma aktuelna.

„Wartburg Limuzinu“ je pevao svako u Hali 2, kako i ne bi. U publici je bilo i dosta mladih koji izgledaju kao da su tek stupili u punoletstvo i ta deca znaju sve tekstove Atheista. Nisam siguran da li baš razumeju šta je Ora ili radna akcija, kakav je auto Wartburg ili Trabant a još manje šta je to Voban banka ali podjednako su uživali pevajući te pesme kao i mi koji se sećamo tog vremena kada su nastale i nadamo se da je zaista samo prošlost.

Foto: Mike Stanković

Za kraj su ostavili možda i najpoznatije pesme „Pritilend“ , „Zapadna Evropa“ , „Pomoćni – Djubre“ sa „Smoke on the water“ uvodom, i kulminacija sa „Dr. Pop“ tako da je cela Hala 2 pevala sa njima, od ulaza do same bine. Tu se koncert završio, ali samo na kratko.

Prvi bis je imao tri pesme „Car Core“,  zatim „Trabant“ i „Snayka“. Tad su već počele i baklje iz publike i opšta euforija. Drugi bis je bio posveta nekim ljudima koji više nisu sa nama. Minijatura je bila posveta KUD Idijotima, dok je „Ko Je Sunce Ubio“ bila za prijatelje iz Niša, bend Novembar. I za sam kraj, „Grill 13“, posle koje pozdrvljaju publiku sa bine ali uz prisustvo i momaka iz Mašinka i 5 Minuta Slave.

Bend je zvučao odlično od početka do kraja, čitavih 130 mimnuta koliko je trajao njihov nastup. Ovo nije bio njihov standardni set već šetnja kroz njihovu karijeru, podsetnik na hitove ali i na neke bisere njihove diskografije koje smo možda zaboravili.

Tekst: Mike Stanković

Fotografije: Mike Stanković i Branko Nikolić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *