Blog
unnamed

Povratak „Beogradskog proleća 2022“ u Kombank Dvoranu

Povratak festivala sa tradicijom bogatom šest decenija „Beogradsko proleće 2022“ najavljen je na konferenciji za medije u Klubu Lisabon u Kombank Dvorani. Na istom mestu gde je pre tačno 61 godinu i rođen u tadašnjoj Dvorani Doma sindikata, najavljen je početak nove etape u životu prestižnog festivala, zakazan kako i sam naziv slovi za proleće ove godine 29. aprila. Naime, nakon što je prava za festival i brend, Kombank Dvorana otkupila od Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije“, čuveni festival će nastaviti da živi u koorganizaciji Radio Televizije Srbije, Color Press Group i Kombank Dvorane.

O nastavku tradicije održavanja Beogradskog proleća, prijavi, uslovima konkursa, takmičarskom i delu manifestacije, kao i  o Umetničkom savetu i stručnom žiriju, na konferenciji su govorili direktor Kombank Dvorane Igor Stanković, Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS-a Dragoslav Fredi Stanisavljevići Robert Čoban ispred Color Press Group-e.

Kako su najavili organizatori, na muzičkom festivalu u „novom ruhu“ biće izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija. Javni konkurs se objavljuje za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre Festivala, i nisu ranije promovisane, a što podrazumeva: Internet i sve platforme na njemu, diskografske kuće, radio i tv stanice, festivali, javna izvođenja u bilo kom obliku i koje će biti prvi put uživo izvedene na Festivalu,  uz Revijski orkestar RTS-a. Tekstovi kompozicija, prijavljenih na konkurs, moraju biti na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.

Direktor Kombank Dvorane, Igor Stanković je napominjući da će predsednik Umetničkog saveta Beogradskog proleća biti Branko Klašček, istakao i pravila učešća kompozicija na festivalu.
“ Umetnički savet ce sastoji od pet članova i odluke donosi većinom glasova.Umetnički savet Festivala imenuje Selekcionu komisiju koju čine tri člana. Selekciona komisija će, od blagovremeno prispelih prijava po raspisanom javnom konkursu, izabrati 18 kompozicija koje će biti izvedene na muzičkom festivalu pod nazivom „Beogradsko proleće 2022”, rukovodeći se interpretatorskim, muzičkim i umetničkim kvalitetom kompozicija, koje će biti prvi put javno izvedene na Festivalu. Selekciona komisija odluke donosi većinom glasova. Umetnički savet Festivala imenuje Stručni žiri, koji čine predsednik žirija i četiri člana. Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolju interpretaciju, od kompozicija koje učestvuju u okviru takmičarskog dela Festivala“ rekao je Stanković.

Robert Čoban ispred Color Press Group
je poručio kako je veoma važan povratak jednog ovakvog festivala pre svega zabavne muzike, koji je u jednom momentu nepravedno nestao: „Ovaj festival će biti idealna promocija zabavne muzike u Srbiji“, istakao je Čoban i dodao da se raduje zajedničkoj saradnji na ambicioznom projektu kao što je Beogradsko proleće.

Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS-a Dragoslav Fredi Stanisavljević je sa svoje strane rekao da su Beogradsko proleće i Muzička produkcija RTS-a gotovo pa vršnjaci, jer su tada nastali i ansambli RTS-a, a revijski orkestar Televizije Beograd je bio od prvog dana učesnik u praćenju svih vokalnih solista tih godina: Vraćamo se kući kada je u pitanju muzika, evergrin, pop muzika“, istakao je Stanisavljević.

Da događaj bude potpun, čuvena muzička diva Beti Đorđević pojavila se na događaju kao specijalan gost i podsetivši se Beogradskog proleća nekada, najavila i solistički koncert koji će biti održan u Kombank Dvorani 19.februara, kojim će biti obeleženo i njenih 50 godina karijere.

Podsetimo, tačno 61 godine – 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank Dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni FESTIVAL ZABAVNE MUZIKE „BEOGRADSKO PROLEĆE“, koji je smatra se bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Konkurs za prijavu učešća na festivalu otvoren je od 05. januara i trajaće do 15. februara putem veb adrese
prijava@beogradskoprolece.rs.

Sve dodatne informacije o rađanju i istorijatu festivala dostupne su na sajtu www.beogradskoprolece.rs

Fotografije: Promo/Kombank Dvorana

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *