Blog
San_Remo_2_

SANREMO 2024: Pobedila je pesma „Dosada”

Prošla je sveta nedelja italijanske muzike, nedelja u kojoj se cela nacija bavi samo jednom temom a to je ko će biti pobednik festivala kancone koji je po 74. put održan u ligurijskom gradu Sanremo.

Kao i svake godine nakon festivalske nedelje saznajemo i ko će predstavljati Italiju na pesmi Evrovizije, a to će ove godine biti novija zvezda italijanske muzicke scene, dvadesetdvogodisnja Angelina Mango. Mlada pevačica kojoj već predviđaju veliku karijeru sa zadovoljstvom je prihvatila da predstvlja svoju zemlju u Malmeu sa svojom autorskom numerom “La noia” (dosada). Tema pesme je dosada i potraga za smislom. Borba da se pronađe ispunjenost i uzbuđenje u monotoniji života. Kumbia predstavlja plesni stil poreklom iz Latinske Amerike poznat po pokretima koji se ponavljaju, pa je autorka time aludirala na dosadnu repetitivnu svakodnevnicu ali kumbia je takodje ples slobode pa time želi da pokaže i odlučnost da pronađe radost i sreću koja će je osloboditi dosade.

Uspeh mlade pevačice je iznenadio samo one koji o njoj pre Sanrema nisu ništa znali, dok je za one koji su ispratili i njen prethodni uspeh u takmičenju za nove talente Amici di Maria De Filippi bio očekivan. Anđelina Mango je poreklom iz južne italijanske provincije Bazilikate, a potiče iz poznate umetničke porodice. Ćerka je čuvenog kantautora Pina Manga koji je takođe stekao slavu na festivalu u Sanremu.

Ovogodišnji festival je bio peti, a ujedno i poslednji u organizaciji voditelja i umetničkog direktora Amadea Umberta Sebastianija, poznatijeg kao Amadeus, koji će svakako biti upamćen po tome što je uveo brojne promene i izabrao muziku koja je privukla i mlađu publiku pa osigurao da se nastavi tradicija praćenja ovog najstarijeg muzickog festivala. Da je uspešno obavio svoj posao dokazalo se kada su na podijumu ostali Geolier, Annalisa i Angelina Mango, najmlađa pobednička trojka u istoriji festivala.

Iako nije uspeo da se plasira među pet najboljih, fenomenalni Alessandro Mahmud je svakako osvojio srca publike a njegova pesma “Tuta gold” je već prvih dana usla u globalnih top 50 na mnogim muzičkim platformama.

Pored glavne nagrade, dodeljenja su i brojna druga priznjanja, između ostalog, nagrada za najbolji tekst pesme koja je otišla u ruke Fiorele Manoie za kompoziciju “Mariposa”.

Tekst: Vanesa Pešić

Foto: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *