Blog
Print

Nišville obeležava Svetski dan džeza 30. aprila u Nišu i Briselu

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza u subotu, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz. Za ovogodišnji INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville džez muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jazz sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom trgu u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast Svetskog dana džeza.

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenih niških jazz muzičara, a u subotu, 30. aprila ispred  Jazz muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće istog dana u prestonici Belgije u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Foto: Zoran Ćirić – Nišville ROJAZE Orchestra; Nišville promo – plakat i baner; Thursday Reading Club – Facebook strana benda.

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *