Blog
_MAR5768

Žestok oproštaj Hladnog piva od Beograda u prepunom Belekspo centru

Legendarni bend Hladno pivo se dvoipočasovnim koncertom za pamćenje u organizaciji agencije Long Play, pred više od 6.000 vatrenih obožavalaca u prepunom Belekspo centru, oprostio od Beograda uoči najavljene višegodišnje pauze. Svojstveno Miletu Kekinu i ekipi, patetike ni u ovakvim okolnostima nije bilo, ali, poseban emotivan naboj se jeste osetio u svakom trenutku, uz vulkansku energiju i zaglušujuću buku iz publike, te su i bend i obožavaoci učinili sve da, u dugom nizu beogradskih HP koncerata, ovaj ostane u posebnom sećanju.

Posetioce je na sjajan način, jednosatnim nastupom zagrejao Atheist Rap, a set-listu za ovaj nastup im skrojiše momci iz Hladnog piva. Kao omaž, Ateisti odsviraše njihovu „Politiku“, koja se kasnije našla i u „pivskom“ programu.

Mile, Zoki, Suba, Šoki i Deda su odmah zatresli dvoranu prvim velikim hitom u karijeri, „Pjevajte nešto ljubavno“. Pomisliše pojedinci da će retrospektiva ići hronološki, međutim, razuverila ih je već druga, „Mojoj majici“. Uz takav početak, bez ikakvih kalkulacija, nije ni čudo što se cela sala pretvorila u jedan veliki fan-pit, i što, energetski, nije bilo skoro nikakve razlike da li ste blizu bine ili u poslednjim redovima.

Dok se ispijala poslednja tura Hladnog piva u Beogradu, nekoliko pesama je obogaćeno zvukom trube, nekad standardnom u postavi benda – „Pravo ja“ , „Sreća“ , Šamar“… „Ranjeni i ludi“ su se pevali uz dvoranu veličanstveno osvetljenu mobilnim telefonima. Po tradiciji, na „Teško je ful biti kul“ Mile je izveo osobu iz publike da odrepuje deo Eda Majke. Ovoga puta, maestralna Nađa je doživela ovacije.

U noći koja je savršeno sjedinila „pank prvoborce“, zaljubljenike u ranu fazu rada grupe, i one koji su Hladno pivo „uhvatili“ kada su počeli da se nižu hitovi, bendu je najveći „problem“ bio kako da ispuni sve želje pristigle na papirićima iz publike. Grla su se kidala uz „Šamar“ , „Pitala si me“ , „Nije sve tako sivo“ , „Samo za taj osećaj“, ali i uz poslednji singl „Štetočine“, ili tek nešto stariju „Kišnu nedelju“. Ateisti su svoj nastup završili „Minijaturom“, a na kraju koncerta Piva je, kao i uvek poslednjih godina, puštena „Kad sunce opet zađe“, te su oba benda, simbolično, na taj način odala poštovanje pokojnom frontmenu KUD Idijota Branku Črncu Tusti, dan posle obeležavanja desetogodišnjice njegove smrti.

Hladno pivo je na ubedljiv način „osvojilo“ još jedan prostor u Beogradu pred, svi se nadaju, pauzu koja će imati svoj rok trajanja. Bezrezervna ljubav benda i publike, tako vidljiva u Belekspo centru, daje nadu da priča duga 35 godina nije definitivno završena i da će se, kad-tad, desiti nastavak.

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *