Blog
DNR7 social1ENG

Sedmi Dok’n’Ritam od 14. do 17. juna pod sloganom Password: KoordinateAntiratne#

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok’n’Ritam održaće se u Domu kulture Studentski Grad, u terminu od 14. do 17. juna.

Godina je 2022. Nad planetom iscrpljenom pandemijom, nadvila se strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob, čije su posledice uveliko vidljive, a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim. Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje.

Program festivala D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava. Ove godine prvi put takmičarski program donosi filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba. Sa druge strane, činjenica je da je muzički dokumentarni film ponovo, i ove godine ovenčan Oskarom ( “Summer of Soul”) govori nam tome da ovaj podžanr ima sve važniju ulogu u filmskom stvaralaštvu. Samim tim,  antiratna poruka, koju nosi svaki muzički dokumentarac, bez obzira na centralnu temu priče, postaje lakše vidljiva. Filmove sa svih koordinata, na sedmom Dok’n’Ritmu, ujedinjuje ova poruka, pod sloganom Password: DNR7KoordinateAntiratne#

Festival otvara film Laurent Garnier: Off the Record, 14.6. a u narednim festivalskim danima, takmičarski filmovi iz selekcije Planeta, vode nas na karneval u Brazilu, čuvene rock klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju… Regionalna selekcija donosi priču o antiratnoj muzičkoj manifestaciji, „Koncert za Mir“ , održanoj u Kragujevcu 1991. Priče svedoka i arhivski materijali, čine upečatljivu sliku atmosfere, u trenutku u kom počinju ratni sukobi u SFRJ. Sa druge strane, u okviru programa Planeta, film Glasovi sećanja, rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora. Regionalna takmičarska selekcija donosi nam i priče o Dalekoj Obali u Americi, „rudarskom “ rokpankfolk bendu OrlekUskršnjem Rock Maratonu… Proći ćemo kroz karijeru benda Električni Orgazam, dugu četiri decenije, ispričanu kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida. Činjenica je da su dvehiljadite, u velikoj meri, obeležile dame na muzičkoj sceni regiona. Kako izgleda put do stejdža, iz ženskog ugla, i šta se dešava kad se reflektori ugase, imaćemo priliku da saznamo premijerno u takmičarskom programu.

Sekcija Work in Progress predstavlja nam muzičke dokumentarce u radnom procesu : U različitim fazama produkcije, nalaze se filmovi o kompozitoru Lazi Ristovskom, grupi SMAK, svetski uspešnom operskom pevaču Željku Lučiću, YU Grupi. Posebni programi posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja: pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

Specijalne projekcije donose dva dokumentarca: jedan je film o „kralju romske muzike“ Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu. Posle velikog uspeha igranog filma „Toma„, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika.

Program Notabook nam donosi knjigu „Kako (ni) je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017)“ ,autora Duška Antonića. U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove dokumente našeg ritma. Koncert Zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih iznenađenja. Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali… morate imati password.

Organizatori festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam su UG Dok’n’Ritam i Dom kulture Studentski grad. Festival Dok’n’Ritam podržali su Filmski Centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i Informisanja RS, Grad Beograd, nacionalna platforma Srbija Stvara. 

Foto: Dok’n’Ritam Promo

 

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *