Blog
Crvena Jabuka

Od 8. do 11. septembra 4 koncerta u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja: Ođila, Tijana Bogićević, Crvena jabuka, Al Amor

Četiri atraktivna koncerta očekuju publiku u Beogradu u okviru „Atrium Sessions“ nastupa u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u periodu od 8. do 11. septembra (od četvrtka do nedelje), u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF. Koncert populane grupe Ođila biće održan u četvrtak  8. septembra, zatim  9. septembra nastupa pevačica Tijana Bogićević; 10. septembra publiku očekuje koncert grupe Crvena jabuka,  a 11. septembra biće održano muzičko-poetsko veče španskih i latino pesamaAl Amor“ u izvođenju Anastasije Minjević (sopran), Ksenije Ristić (klavir) i glumca Joakima Tasića. Svi nastupi počinju u 20.30, ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se  na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i sl. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova “Tamna strana sunca”, “Drugi čovek” i “Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolji album po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (“Solniška”) na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi. Zapažene nastupe grupa je održala u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings.

Tijana Bogićević je srpska pop pevačica rođena u Novom Sadu. Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017. sa pesmom In Too Deep. 2010. godine snima pesmu Tražim koja postaje veliki hit i gotovo neizostavna numera u svim šou programima. Godine 2011. odlazi na Pesmu Evrovizije kao prateći vokal i predstavlja Srbiju sa Ninom i pesmom „Čaroban“.  Pesme koje su izazvale veliku pažnju su Tijanini dueti sa grupom Flamingosi i Aleksom Jelićem, kao i emotivna balada Čudo koja je bila svojevrsna najava saradnje sa kompozitorom i producentom Dušanom Alagićem.  Svoj debi album pod istim imenom objavila je 2018. godine, sa kog su se izdvojili hitovi „Hajde onda ništa„, „U redu“ i „Bezuslovno„. Usledili su veoma uspešni solistički koncerti u Beogradu i Novom Sadu 2019. godine. Tijana je objavila duet sa Aleksandrom Sarom Milutinović za pesmu „Širina“. Sara Milutinović autor je i narednog Tijaninog hita, Javna tajna, koji je objavljen 2020. godine. Svoj drugi studijski album “Blizu” Tijana je objavila u junu 2022. godine, na kome se nalaze pesme: Blizu”, “Umem”, “Ponovo ljubav”.

Crvena jabuka je osnovana 1985. godine u Sarajevu. Njihova muzika je bila inspirisana Bitlsima i Indeksima. Prvi album, „Crvena jabuka“, objavljen 1986, bio je trenutni uspeh. Grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije.  Od prvog albuma (Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“, „Nek te on ljubi“…) do najnovijeg “Tvrđava” snimili su više od 200 pesama, a za ploču „Sanjati“ iz 1990. nagrađeni su međunarodnom nagradom Ampex Golden Reel. Zato i ne čudi što se na njihovim koncertima često može čuti i više od 30 pesama. Među njihovim brojnim hitovima nalaze se numere: Ima nešto od srca do srca”, “Nekako s proljeća”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Volio bih da si tu”, “To mi radi”, “Tuga, ti i ja”, “Uzmi me kad hoćeš ti”, “S tvojih usana”, „Stižu me sjećanja“… Kroz sve te godine i sve te pesme Crvena jabuka nije gubila publiku – samo je dobijala novu i zato se sada na njihovim nastupima mogu sresti sve generacije. Kada dođe trenutak da se zapevaju neki od najčuvenijih hitova, emocija koju pesme Crvene jabuke nose opstaju uprkos svemu. Zato i ovog puta u možemo očekivati spontan i dirljiv nastup, u kom publika učestvuje podjednako kao i bend, jer kako Žera kaže, „pravila u muzici ne postoje: to nije matematika, to je emocija“.

Koncertni projekat „Al Amor“ nastao je po ideji i u izvođenju Anastasije Minjević (sopran) i Ksenije Ristić (klavir), uz kreativnu podršku glumca Joakima Tasića. Publiku očekuju kompozicije latinoameričkih i španskih kompozitora koje su nedovoljno poznate širem auditorijumu. Publika će biti u prilici da čuje dela Alberta Ginastere, Carlosa Guastavina, Villa Lobosa, de Falle, Obradorsa, Granadosa i Piazzolle. Kompozicije će biti poetski ilustrovane poezijom Lorke, Nerude i Borhesa.

Raspored „Atrium Sessions“  koncerata po danima:

8. septembar – grupa Ođila

9. septembar – Tijana Bogićević

10. septembar – grupa Crvena jabuka

11. septembar – Al Amor – muzičko-poetsko veče španskih i latinskih pesama. Solisti: Anastasija Minjević (sopran), Ksenija Ristić (klavir) i glumac Joakim Tasić

13. septembar – A.N.D.R.

19. septembar – VivaČelo – Dragan Đorđević Suzuki – otvaranje Čelo festa

21. septembar – Gudački orkestar Makris – „Od klasike do Holivuda“ ; Dirigent: Predrag Gosta, solisti: Tamara Rađenović (sopran), Nikola Mijajlović (truba)

24. septembar – grupa Galija

25. septembar – Belgrade Soul Sextet– “Tri sevdaha”

Fotografije: CEBEF promo/Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *