Blog
Masinko-1

Mašinko i Raskid13 obeležili kraj leta u Zappa barci

Ima tako nekih događaja za koje se slože sve kockice, i bude lepo vreme i okupi se dobra ekipa i desi se jedno veče za pamćenje. Tako je bilo na Zappa barci u petak 22. septembra kada su za kraj leta svirali Mašinko iz Hrvatske i Raskid13 iz Pančeva kao domaća podrška.

Raskid13, ili domaći Sum 41 kako bi mogli da ih nazovemo, su oko 21 čas otvorili svirku sa njihovim najvećim hitom „Džeki Čen“. Grupa omladinaca je već bila spremna da ih isprati skakanjem, šutkama i pevanjem uglas sa bendom. „Zgodan lepotan“ i „Stoka Pijana“ samo su još više podigle atmosferu da su čak i neke čaše sa stolova morale biti razbijene. Raskid13 su svojom mladalačkom energijom nesumnjivo osvojili simpatije i ekipe koja je došla samo zbog Mašinka i prvi put se susrela sa pankom koji sviraju Pančevci. Do kraja svog seta koji je trajao oko 50 minuta čuli smo i „Gaće pocepane“ , „Sladoled“ i za kraj „Babe“. Raskid13 su bili više od podrške na koncertu, napravili su odličnu atmosferu, tako da učinite sebi uslugu i idite na njihov sledeći koncert, nećete da zažalite čak i ako vam pank nije primaran muzički ukus.

Sa već dobro ispunjenom Zappa barkom Mašinko se penju na binu, koja je bila mala za njih, i kreću sa „Glečeri / Kafe bar Faust“ , s obzirom da im je ovo tek drugi nastup u Srbiji sa pravom su počeli nastup sa starijim pesmama. Usledio je još jedan stariji hit „Rijetka sprava“ . Ovaj izbor pesama je bio dobar jer je odmah krenulo pevanje sa bendom i gužva ispred bine kao na mnogo većim koncertima.

Sa „Ona stoji na vratima i negoduje“ su podigli atmosferu na još veći nivo, ipak je to jedan od njihovih najpoznatijih hitova. Kao najavu za novi album odsvirali su „Sitne duše“ , koja se pojavila pre samo dve sedmice. Sa svakom odsviranom pesmom euforija u publici je rasla tako da se pevanje, podignute ruke i skakanje proširilo po u celom prostoru Zappa barke.

Ako ih niste upoznali, Mašinko su veoma kulturni i krajnje prijatni momci tako da iako nisu planirali odsvirali su i pesmu „041″ na zahtev publike. Usledile su „Srkijev san 21″ i „Izgubljenom vremenu“ , a nakon ova dva starija hita svirali su novi „Pozovite rapsode“ koja je i prvi singl sa novog albuma koji nosi isti naziv i trebalo bi da se pojavi sredinom oktobra.

Iskusni potez je bio ostaviti najveće hitove za kraj koncerta, „Kako je Potjeh tražio rakiju“ je njihova najslušanija pesma tako da je bilo i očekivano da će reakcija publike biti odgovarajuća sa pevanjem koje je na momente nadmašivalo i preglasni razglas. „Kada vjetar kaže stani“ je čak naterala i Šulca, pevača benda da se siđe i da je peva sa publikom. Za kraj su ostavili „Kad idemo van“ , energična i brza tako da atmosfera koja je građena svakom numerom je dobila i svoju kulminaciju, bilo je je čak i „crowd surfing-a“ iako prostor u Zappa barci možda nije predviđen za to. Tražili smo još ali satnica je morala da se ispoštuje tako da su nam ostali dužni jedan ili dva bisa kada se vrate u Beograd.

Jedini problem je bio zvuk koji je takom nastupa Raskida bio zadovoljavajući, ali kada su Mašinko počeli svoju svirku kao da se nešto pokvarilo i bilo je preglasno do te mere da nije baš moglo da se razume šta Šulc peva. Ovo je jedan od koncerata koji će da se pamti, ne samo po zujanju u ušima, već i po energiji koja se stvori na ovakvim svirkama, a to je nešto što treba doživeti.

Tekst i fotografija: Mike Stankovich

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *