Blog
Kanda Kodža i Nebojša

Kanda Kodža i Nebojša nastupaju u Zagrebu 31. januara uz podršku benda TV Eye

Kultni beogradski rock sastav Kanda Kodža i Nebojša (KKN), koji više od 30 godina stvara autorsku rock muziku, ponovno dolazi u Hrvatsku. Prvi koncert od nekoliko planiranih biće u Zagrebu, i to 31. 1. u klubu Vintage Industrial Bar.

KKN su prošle godine objavili svoje deveto studijsko izdanje “Beton”. Singl sa tog albuma, pesma „Tu i tamo, tamo, tamo“ , dobila je videospot upravo u Zagrebu, pod rediteljskom palicom maestra R. J. Gonze.

Bend Kanda Kodža i Nebojša je na srpskoj rock sceni, kako od kritike, tako i od fanova, smatran najautentičnijim muzičkim izrazom generacije stasale devedesetih. Već trideset godina stvaraju pesme koje svojim tekstovima, muzikom i specifičnim vokalom Olivera Nektarijevića redovno osvajaju fanove svih generacija. Od 1990. godine KKN je objavio devet studijskih albuma, jednu kompilaciju, jedan live album, kao i jedan DVD video album.

Šta znači naziv benda Kanda Kodža i Nebojša svakako je najčešće postavljano pitanje, ali je činjenica da je odgovor i dalje tajna. Ovaj bend svoje ime duguje Dostojevskom, piscu čija su dela članovi grupe mnogo čitali u vreme nastanka. Izgleda da su naišli na neke stare prevode romana u kojima su naišli na arhaizme „kanda” (valjda), „kodža” (mnogo) i… Nebojša? Tako se zvao dečak koji je živeo u istom bloku kao i Rastko, tadašnji gitarista.

KKN ima mnogo zanimljivih priča u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri, a većinu njih možete čuti na albumima. Počev od prvog omladinskog hita „Priroda“ , preko pesama „S.A.T.“ , „Izlazim i nema me ceo dan“, „Sve je stalo u rokenrol“… Od „Kafane i rokenrol“ do singla „Sunčano“ , kojim je najavljen novi album „Beton“, ovaj bend ne odstupa od stava i muzičkog pravca koji je započeo devedesetih. Nove, „konkretne” priče nastale su u poslednje dve nepredvidive godine i karakteriše ih iznenađujuća svežina za ovaj period karijere.

KKN će nastupiti u Vintage Industrial Baru uz podršku zagrebačkog sastava TV Eye. Bend je nastao u proleće 2019. godine kao svojevrsna rekreacija nekolicine dečaka u zrelim godinama, ali ubrzo pretočena u nešto ozbiljniji autorski bend. Odgajani u garaži, iako sa različitim afinitetima, pronašli su zajedničku strast za čvrstim r’n’r zvukom i odlučili da na tome izgrade svoj muzički put. Od tada, uz nekoliko izmena u ritam sekciji, početni trio sastavljen od pevača i dvojice gitarista komponovao je oko 13 autorskih pesama, koje su, uz par pažljivo odabranih aranžmana, energično i radosno predstavili publici na koncertima širom Hrvatske.

Vrata kluba se otvaraju u 20:00h, a koncert počinjeu 21:15h.

Ulaznice: 10,00 € / 14,00 € | Dirty Old Shop (Tratinska 34) / Grif bar & VIB (Savska 160), i online: https://www.dirtyoldempire.com/kanda-kodza-i-nebojsa.html

Nakon Zagreba, KKN će održati koncert 2. februara u Splitu, u klubu Otium.

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *