Blog
Vlatko Stefanovski foto Radule Perišić

Gospodin sa kačketom posvetio Nišlijama dva sata kvalitetne muzike

Kačket obično nije sinonim za gospodina, ali ako je reč o Vlatku Stefanovskom onda svakako nikakva pravila osim njegovih ne važe. I da, on jeste gospodin!

Koncert kojim je Vlatko u Nišu obeležio 50 godina duge i plodne karijere počeo je sa malim kašnjenjem, tek da bi publika popunila u potpunosti prostor u Banovini. Niš je nakon par godina ponovo ugostio makedonskog virtuoza na gitari, ovog puta i da bi na sceni obeležio jubilej svog trajanja. Obećao je u najavi koncerta da će dati sve od sebe da nadmaši svoj poslednji nastup pred niškom publikom. Siguran sam da moje mišljenje da je i te kako uspeo u tome deli i sama publika, koja je u subotu 6. jula sa uživanjem ispratila nešto vise od dva sata kvalitetne muzike.

Foto: Dejan Sredojević

Od samog izlaska na binu osetilo se i ovog puta koliko je Vlatko posvećen onome što radi. Profesionalac, ali ne tek puki isporučilac svoje umetnosti. On jednostavno živi taj spoj makedonske tradicionalne muzike i roka i dosledan je tome sve ove godine. I svaki put mi je interesantno kako pesme ne gube na svežini, iako ima i onih poput „Bistre Vode“, koje su stare vise decenija. Ne samo da ne gube, već kao da ih svako naredno izvođenje podmlađuje. Dokaz da kvalitet nema rok trajanja potvrdile su i „Cuvam noc od budnih“, „Skopje“, „Cukni vo drvo“, „Uci me majko karaj me“, „Mamurni ljudi“, „Jovano, Jovanke“ i druge, a neke od njih je Vlatko otpevao u duetu sa Nišlijama.

Foto: Dejan Sredojević

Koliko je jedinstven pokazao je u jednom trenutku svog nastupa, kada je na kratko prekinuo isti da bi se obratio publici. Reč je bila o kompaniji iz Beča koja se bavi proizvodnjom žica za instrumente, a koja je specijalno za njega izradila žice za njegovu gitaru i to sa sa posvetom. Jedan komplet istih, uz Vlatkov blagoslov, dobio je srećni gitarista koji je stajao negde u publici i ne sluteći sa kakvim poklonom će se te večeri vratiti kući. Zatim je ponovo uzeo gitaru u ruke i magija večeri je nastavljena.

Foto: Dejan Sredojević

Svoju ulogu u divnoj večernjoj atmosferi imali su i Jan Stefanovski, sin čuvenog gitariste koji je maestralno svirao na bunjevima, ali i takodje odlicni Ivan Kukić na bas gitari. Fenomenalno ukomponovan bend koji uživo zvuči odlično, a to su pokazali i dokazali još jednom sjajnim nastupom u Nišu, ostavili su nas da željno iščekujemo njihovo naredno gostovanje.

Uz tu želju se Vlatko i oprostio od publike na kraju koncerta, poželevši istoj mirnu noć. On i njegov bend su se svakako potrudili da noć zaista i bude takva.

Tekst: Dejan Jovanović

Fotografije: Dejan Sredojević i Radule Perišić (naslovna)

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *