Blog
Nišville (3)

Posebna jubilejska godina za Nišville Jazz Festival

30 godina postojanja, 15 godina volonterizma i 30 godina od osnivanja Nišville radija, dovoljni su razlozi da budemo deo magije ovogodišnjeg spektakla na Niškoj tvrđavi. U prilog tome govori i planirani program, koji je sada već i zvaničan, a njega čine mnogobrojna poznata imena iz sveta džez muzike koji će bez sumnje na najbolii mogući način upriličiti ovu manifestaciju.

Od 9. do 18. avgusta održaće se ovogodišnja ekspanzija džez muzike, dok je glavni program rezervisan za poslednja tri dana festivala, odnosno od 15. do 18. avgusta.

Museum stage, Welcome stage, Midnight jazz dance stage i Hip-Hop stage ugostiće mnogobrojne kako niške, tako i izvodače iz drugih gradova, kao i država. Ovi autori, bendovi i izvođači poželeće dobrodošlicu posetiocima i napraviti dobru uvertiru za muzičko putovanje koje ih očekuje u glavnom delu programa.

Nišville Jazz Festival, foto: Marina Pešić

Earth and sky je najveća pozornica koja je pronašla svoje mesto na centralnom platou Tvrđave. Ona je epicentar okupljanja najznačajnijih imena festivala, a do sada su je krasila mnoga velika imena: Šaban Bajramović, Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John Patitucci, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Sly & Robbie, Mingus Dinasty, Duško Gojković i drugi. Ove godine će na bini zasijati: Brookln Funk Essential (USA), Hilarious Disaster (POL/UKR), Hrvoje Šenjug & The Bypassers (CRO), Eyot (SER), kao i mnogi drugi ne manje značajni muzičari.

Open stage je bina otvorena za modernu muziku, nalazi se nasuprot ulazima glavne scene. Neki od izvođača koji se iščekuju ove godine jesu Lia Hide (GRE), Jambolaya (ITA), Sekvoje, Palm Trio… Za celokupan program posetite link.

Ono što čini festival jedinstvenim i još specifičnijim jeste bina koja je posvećena neprikosnovenom Šabanu Bajramoviću. Lokacija ima svoj značaj jer je baš tu, 2006. godine Šaban primio nagradu Nišvila za životno delo. Na ovom mestu svoju muziku će podeliti sa nama Djamali Afrika, Duvački orkestar Leonarda, Nomad, Savda Sextet

Nišville Jazz Festival, foto: Marina Pešić

Pored susreta sa velikim muzičarima, jubilejsko izdanje ovogodišnjeg festivala pružiće nam i druge zanimljive sadržaje, kao što su projekcije filmova, izložbe crteža, kreativne radionice, berzu stripova. Pored toga, za neafirmisane, sve zainteresovane umetnike održaće se showcase, kao i workshop zajedno sa predavanjima na teme muzičkog stvaralaštva.

Po svemu sudeći, ovaj događaj obećava i ne bi ga trebali propustiti. Karte možete kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39), kao i u Vulkan knjižarama (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), u Beogradu (Sremska 2) i u Novom Sadu (Zmaj Jovina 24). Takođe, moguća je kupovina ulaznica online, koju je potrebno odštampati nakon čega se dobija narukvica.

10 dana festivala, preko 300 programa na 17 scena, sa više od 1000 izvođača dovoljan je razlog za posetiti, zar ne?

Tekst: Ana Milutinović

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *