Blog
Rade Serbedzija 1

Rade Šerbedžija: ,,Svima sam rekao da se najlepše peva u Novom Sadu”

Dan nakon beogradskog koncerta, 22. decembra 2022. godine, Rade Šerbedžija je održao tradicionalni prednovogodišnji koncert u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Legenda regionalne umetničke scene, sa svojim bendom Zapadni kolodvor, predstavio je novosadskoj publici pesme sa novog albuma ,,Ne okreći se sine” , ali i podsetio na neprolazne numere, kao što su: „Ne daj se Ines” , „Meni se dušo od tebe ne rastaje” , „Djevojka iz moga kraja”.

Velika sala SNP-a bila je premala da primi sve obožavaoce Radeta Šerbedžije. Par dana pred koncert tražila se karta više, tada su organizatori pustili u prodaju dodatne ulaznice, čijom kupovinom su posetioci imali tu čast da se nađu na sceni zajedno sa ovim vrsnim umetnikom.

Dvoipočasovni koncert legendarni kantautor započeo je stihovima „Uzalud je budim” , Branka Miljkovića. „Dragi moji Novosađani, zabavljaćemo se večeras, malo muzike, malo pjesama, recitacije”, obratio se publici i najavio jednu od najstarijih pesama koje je pevao na svojim albumima, „Barbara”. Najavljujući pesmu koju mu je napisao Arsen Dedić „Panonske trešnje” , Rade je zabavio publiku pričom o tome kako je sa tom pesmom nastupio na jednom festivalu i osvojio drugo mesto jer mu je pobedu ,,ukrao” Kićo Slabinac. Na red je došla pesma sa novog albuma, ,,Eto pjesma” , po kojoj je i koncert nazvan. Rade je, nakon velikog aplauza, istakao da je novosadska publika divna kao i uvek.

Najemotivniji trenutak u ovoj decembarskoj noći bilo je sećanje na velikog Đorđa Balaševića, sa kojim je bard jugoslovenskog glumišta često nastupao. „Baš je nekako tužno večeras stajati na ovoj sceni” , počeo je Rade priču o svom velikom prijatelju i dodao da je ,,Panonski mornar” često umeo da ga iznenadi svojim pojavljivanjem na koncertima u Novom Sadu. ,,Ovako se pojavi i dobije odmah veći aplauz od mene” , istakao je Rade i prisetio se kako mu je jednom prilikom, kada je bio bolestan, Balašević ponudio da mu bude predgrupa, dok on odmara. ,,Onda je došao i gnjavio vas sa svojim najdivnijim stihovima, uglavnom je recitirao, nije hteo da pjeva da mi ne pokvari nastup” , završio je svoje prisećanje Šerbedžija. Repertoar ove večeri nije mogao da prođe bez pesme ,,Pismo iz Londona” , koju je Rade snimio davne 1994. godine i posvetio je Đorđu Balaševiću. Publika je pesmu od početka do kraja ispratila aplauzom, pevajući zajedno sa njim. Umetnik je ovaj deo koncerta posvećen Balaševiću završio sledećim rečima: ,,Za mene je bio ne samo najveći pjesnik na ovim prostorima, naročito ove muzike i pjesama koje se pišu za muziku, za note, već je bio jedan od najsvetlijih i najhrabrijih ljudi vremena kojeg smo živjeli”.

Prva gošća na koncertu bila je glumica Maja Posavec, sa kojom je Rade izveo numeru ,,Ni u tvome srcu”. Jedne noći u decembru podsetili smo se ovog neprolaznog dueta, koji je snimio sa velikim Kemalom Montenom. Čarobno veče je upotpunjeno kada je na scenu izašla Radetova ćerka Milica, pod umetničkim imenom Eliot Alma, novo ime na kantautorskoj sceni. Umetnik je sa ponosom predstavio publici, nakon čega je ona izvela dve pesme: ,,Evil Bubbles” i ,,Green Grace”.

Na prve taktove pesme ,,Ostala si uvijek ista” , Rade se spustio u publiku, pozdravio se sa vernim obožavaocima, pevao im na uvo, i tako su uzajamno uživali. Napomenuo je da je na poslednjem albumu uradio rimejk ove pesme Miše Kovača, koji mu je omiljeni pevač bivše Jugoslavije.

Veoma emotivno bilo je izvođenje pesme ,,Ne okreći se sine” , po kojoj album i nosi ime. Ovu pesmu umetnik je napisao svom sinu Danilu kada je imao 17 godina, kao poruku njemu i njegovoj generaciji da se ne okreću za problemima svojih očeva.

Čudesna noć za pamćenje završena je čuvenom pesmom ,,Ne daj se Ines”. Svestrani umetnik je na bis izveo pesmu ,,Tiho noći” , koju je publika pevala sa njim od početka do kraja. ,,Svima sam rekao da se najlepše peva u Novom Sadu” , istakao je Šerbedžija, što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Tekst: Jelena Govorčin

Fotografije: Marina Pešić, Srđan Kisić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *