Blog
Parni Valjak Zagreb Music Fest (1)

Parni Valjak oduševio publiku na Zagreb Music Festu

Jedan od najdugovečnijih zagrebačkih rock bendova Parni Valjak uplovio je u novo poglavlje svoje karijere sa novim pevačem, koji je doneo novu energiju. Nakon četiri singla i prošlogodišnjeg koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture, bend se ove godine predstavio publici na Zagreb Music Festu. Jezero Jarun poslužilo je kao odlična lokacija za održavanje ovog festivala.

Prvog dana festivala publika je uživala u nastupima Ive Lorens, Matije Cveka, Denis & Denis i Neki to vole vruće. Oko 22h, baš kada je počela padati lagana kiša, uz intro koji je išao sa razglasa, na binu su se popeli članovi Valjka: Dalibor Dado Marinković, Berislav Blažević, Marijan Brkić Brk, Zorislav Preksavec Preksi i Husein Hasanefendić Hus. Na desnu stranu stagea popele su se dve izuzetne pevačice i dugogodišnje članice benda Tina Kresnik i Ana Kabalin. Uz uvodne taktove pesme „Ljubav“, na binu je u stilu Freedie Mercurya skočio i Igor Drvenkar, mlada i sveža energija benda. Publika je istog trenutka bendu dala do znanja da je sve baš onako kako treba biti.

Kiša se lagano pojačavala, a bend je drugom pesmom odlučno poručio: ,,Suzama se vatre ne gase“.  Nakon toga usledili su još bolje znani hitovi „Ljubavna“ i „Zagreb ima isti pozivni“. Publika je definitivno bila zadovoljna i sa bendom pevala u glas uprkos kiši koja se nemilosrdno pojačavala. Nakon bloka bezvremenskih hitova, bend je izveo odličan novi singl „Kad padne mrak“. Pesma u sebi ima standardni rukopis Valjka. Hus definitivno autorski živi novu mladost. Nakon novog singla koji je publika odlično prihvatila, Hus i Igor napomenuli su kako su njihove „Zastave uvijek iste boje“. Drugu strofu pesme otpevao je Hus (na neki indirektan način obraćajući se Akiju), što je bilo popraćeno ovacijama publike koja se i dalje nije sklanjala od kiše. U ovakvoj atmosferi bila je dobra prilika za niz laganih pesama, a blok su započeli sa „Sad kad znaš“.

Na nju se nadovezala sjajna balada iz 1997. godine „Dok je tebe“, koja je odrađena na najvišem mogućem nivou i nosi jednaku snagu kao bilo koja velika balada Rolling Stonesa. U ovoj pesmi Igor je zasvirao akustičnu gitaru, a vokalna pratnja bila mu je izuzetna Tina Kresnik koja je pesmu studijski snimila s Akijem. Publika i bend doveli su atmosferu do vrhunca kada je bend nastavio nizati hitove poput „Jesen u Meni“, „Godine prolaze“, „U ljubav vjerujem“ ali i dva nova singla „Moja glava moja pravila“ i „Bogati će pobjeći na Mars“. Igor je svoje mogućnosti i talent dodatno pokazao u pesmi „Prokleta nedjelja“ u kojoj je zasvirao usnu harmoniku. Deo vokala ponovo je preuzela Tina Kresnik. Na pesmi „Uhvati ritam“ najbolje se moglo videti obostrano zadovoljstvo i sinergija benda i publike. Na žalost, zbog festivalske satnice nastupa bend je morao skratiti program pa je izostao standardni fenomenalni solo na bubnjevima Dade Marinkovića.

Drugi deo koncerta ispunile su velike pesme poput „Dođi“ , zatim „Molitva“ u kojoj je svoje vokalne sposobnosti pokazao i basista benda Zorislav Preksavec. Na vrhuncu koncerta Hus uzima svoju Fender telecaster gitaru koja je siguran znak za pesme „Opet se smijem“ i „Lutka za bal“. Na njih se u kišnoj atmosferi sjajno nadovezao večni hit „Ugasi me“. Naravno da zagrebačkoj publici koja je pokisla do kraja to nije bilo dovoljno pa je bend izašao na bis. To je zaista velika stvar jer na festivalskim svirkama obično nema ponovnog vraćanja na binu. Bend je srčano izveo pesmu „U Prolazu“ i zaključio sa velikom pesmom „Sve još miriše na nju“.

Treba zaključiti kako Valjak u novoj eri svoje karijere nastavlja tamo gde je stao. Uz odličnu svirku, vrhunsku produkciju i organizaciju, Parni Valjak je definitivno bend na čijoj strani je vreme i bend koji gleda u budućnost, stvara nove pesme kojima želi razveseliti sebe i publiku.

Tekst i fotografije: Naoh Čavlović

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *