Blog
Opća Opasnost (3)

MOĆNA OPASNOST: Legendarni hard-rok bend iz temelja zatresao zagrebački Boogaloo!

Najpoznatiji hrvatski i jedan od najvećih regionalnih hard-rok bendova, Opća opasnost, održao je u subotu spektakularan, skoro dvoipočasovni koncert u dupke punom zagrebačkom klubu Boogaloo. Sastav iz Županje je ponovo priredio pravu „energetsku bombu“ vatrenim obožavaocima svih generacija koji su se od prvih taktova uvodne, razbijačke „Karte do prošlosti“ stopili sa bendom u jedno, te je od samog početka neprekidan rafal hitova ispraćen zaglušujućim hukom i pevanjem svakog stiha.

Da je Općoj bilo lako – nije. Pero Galić, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da gostuje u Beogradu 22. novembra na koncertu „Atomsko sklonište i prijatelji“, iako još u fazi oporavka, stisnuo je zube i punokrvno pružio sebe stopostotno, kako to uvek čini. Uz uobičajeno moćnu sviračku podršku Žiže, Banija, Igora, Sojke i Kamenog, nizale su se najznačajnije numere iz svih faza karijere: „Gubim tlo pod nogama“, „Tragovi“, „Opća opasnost“, „Kriva si“, „Treba mi nešto jače od sna“… „Mjesečar“ i „Srce zna“ su na refrenima pošteno „pocepale“ grla posetilaca, a ovaj koncert je još jedan dokaz da je publika ekspresno i euforično prihvatila najnoviji singl „Tebe više ne volim“ i „katapultirala“ ga rame uz rame sa decenijama znanim hitovima.

Udarne balade iz druge faze karijere benda, „Tvoje ime čuvam“ i „Pobjego sam“ su, standardno, jedna uz drugu, jedan od emotivnih vrhunaca koncerta, pa tako beše i u Boogaloou. „Tri rijeke“, gdegod da Opća svira, sve okupljene „odvedu“ u njihovu voljenu Slavoniju koju nikada nisu napustili uprkos zovu Zagreba. „Kao grom“ je odjeknuo hit za koji je spot snimljen upravo u Zagrebu, na Maksimiru 2011, kad je Opća opasnost bila predgrupa na prvoklasnom koncertu sastava Bon Džovi.

Zvaničan kraj nastupa u Boogalou obeležila je uobičajeno produžena verzija klasika „Jednom kad noć“ koji im je pre tri decenije otvorio silna vrata, te se i dan danas izvodi u posebnoj atmosferi, uz svetla upaljača i mobilnih telefona. Tad na red dođe i da Galić, jednu po jednu, pokaže sve bendovske zastave sa imenom mesta odakle su ih fanovi doneli. Posebna zahvalnost bendu za divan gest. Pomenuti su i aplauz su dobili „veliki prijatelji iz Beograda“ – potpisnik ovih redova, kao i Marina Pešić, osnivač portala „Moć muzike“, ujedno i zvaničan fotograf koncerta.

Za bis je sačuvana još jedna upečatljiva balada, ovoga puta iz novije faze, sa „dip parplovskim“ zvukom, „Da je Bog dao“. Jasno je bilo da koncert ne može da se završi bez ključnog hita za njihov „novi početak“ posle višegodišnje pauze koju su imali dvehiljaditih, „Uzalud sunce sja“. Tek tada je, pred ponoć, usledio definitivan oproštaj od publike.

Opća opasnost jeste odavno „ušla“ u hale, na stadione, ali je sada još jednom pokazala da je bendu i fanovima atmosfera kluba (doduše, u ovom slučaju povećeg) najbolje leži.

Tekst: Milan Ćunković

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *