Blog
Branko Spasić

Branko Spasić objavio svoj prvi album

„Sreda je Utorak u Novembru“ je alternativni muzičko – poetski eksperiment kantautora Branka Spasića i predstavlja autorsku, multimedijalnu trilogiju koju čine „Monodrama“, „Entropija“ i „Mačke iz Savamale“ .

„Monodrama“, debitantski album autora, prošao je dug put od ideje do realizacije. Iako stvranje ovog albuma počinje još 2014. godine, sinimljen je i zavrašen tek 2019. godine u Beogradu, od kada čeka svoj prvi susret sa publikom. Pored muzike, integralni segment ovog umetničkog dela predstavlja i poezija. Tekstovi pesama priređeni su u literarnom obliku, u formi zbirke poezije, koja ja upotunjena grafičkim ilustracijama, koje potpisuje kantautor. Na ovaj način, autor preispituje jedinstvenu ideju kroz raznorodne medije, stvarajući nesvakidašnje sinkretsko iskustvo.

Osnovna specifičnost muzike na ovom albumu je orkestracija – kao osnovni instrument izdvaja se akustična gitara, neočekivanog i povremeno neprepoznatljivog zvuka. Pored toga, jedinstveni narativ stvaraju kreativne i neobične melodije na bas gitari, koje je takođe svirao sam autor. Među različitm emocijama, stilovima i melodijama na albumu izdvaja se izrazito dramatičan glas autora, koji svojim stihovima povezuje ovu priču u jedinstvenu celinu, i dislocira slušaoce u drugačiju stvarnost, u specifičan mikrosvet albuma „Monodrama“. Ono što se posebno ističe u celokupnoj zvučnoj slici su krakteristični ritmovi, iza kojih stoji bubnjar i producent Andreja Jovanović, koji je, pored nezaboravnih bubnjeva, zaslužan i za produkciju i snimanje ovog neobičnog albuma.  Takođe, pažnju slušaoca privalči i mastering, koji potpisuje Goran Antović.  „Monodrama“ je premijerno obajvljena krajem novembra 2022. u saradnji sa izdavačkom kućom Menart.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja kao kompozitor i instrumentalista, akumulirajući snažna osećanja, autor predstavlja, svoj prvi album, specifično umetničko iskustvo, proisteklo iz duboke introspekcije, ali i trajne i uporne empatije sa zajednicom i prirodom.

Ovaj, pomalo nostalgičan, zvuk predstavlja eksperimentalni spoj savremenog, alternativnog rok n roll-a, sa jasnim ekspresionističkim pristupom konceptualnoj muzici, koji je upotpunjen suptilnim primesama suprotnosti, poput bluza, panka, i kraut roka. Pored toga, ova dinamična celina, obojena je stilizovanim omažem muzici brehtovskog, epskog teatra – što sve zajedno čini da odiše izvesnom van vremenskom univerzalnošću, kao i slobodom od uticaja jasnih žanrovskih granica i definicija.

Album se sastoji od devet pesama i svaka pesma predstavlja različito osećanje i drugačije duhovno stanje, ali su povezane istom idejom, tako da čine jedinstvenu celinu. Zajednička forma svih pesama predstavlja savremenu epopeju, u kojoj nas lirski subjekat vodi sa sobom kroz transcedentalno iskustvo, koje simbolizuje transformaciju kroz ljubav i traumu. Identifikujući se sa lirskim subjektom, autor nam predstvlja svoje refleksije i spoznaje na ovom uzbubljivom i neobičnom putovanju.

Branko Spasić je muzičar i pesnik, rođen 1990. u Beogradu. Već u detinjstvu pokazuje veliko interesovanje za umetnost, a posebno za muziku, stoga veoma brzo počinje samostalno, i van akademskih okvira, da uči o muzici, a već 2003. počinje i sa prvim nastupima, kao bas gitarista. Paraleno sa formalnim obrazovanjem, nastavlja da istražuje i uči o muzici, posvećuje se novim instrumentima, kao što su, pre svega akustična gitara, a potom i klavijature i bubnjevi. Njegov autentičan odnos prema muzici i sceni finalno se ogleda i u vokalim performansima. Nakon što počinje da pokazuje sve veće afinitete prema poeziji, pod uticajem aktivnog pisanja i komponovanja, njegov muzički izraz se transformiše i poprima svojstva eksperimentalne, konceptualne muzike, koja nosi obeležja različitih alternativnih pravaca, ali se ne može jasno žanrovski ograničiti.

Od 2008. do danas, svirajući i nastupajući zajedno sa mnogim i raznorodnim muzičkim sastavima, stekao je značajna iskustva na koncertima i referentnim festivalima širom zemlje i regiona. U ovom periodu izdvajajaju se saradnje sa sastavima kao što je obrenovački hard core bend „Bukowski“, sa kojim je nastupao od 2011; potom beogradski rock ’n’ roll sastav „Moreuz“, a zatim i iskorak u žanrovskom i izvodbenom smislu, kroz saradnju sa čuvenim cross-over sastavom „Sunshine“, gde 2018. godine počinje kao bas gitarista, ali ubrzo potom prelazi na mesto pratećeg vokala. Počev od 2020. godine kao basista stvara i nastupa u okviru beogradskog alt- pop sastava „Kika“, predvođenog Kikom Jovanović.

Album možete preslušati na sledećem linku: (121) Branko Spasić – YouTube     

Fotografija: Marija Spasić – ALMOST

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *