Blog
Artan Lili

Artan Lili koncertom u Domu omladine Beograda obeležavaju 10 godina benda

Otkako je u novembru 2012. objavljen njihov prvi singl ,,Džoni“Artan Lili su nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.

Prvih 10 godina Artan Lili će zaokružiti velikim beogradskim koncertom u Domu omladine Beograda – u subotu, 5. novembra, uz umetničku podršku dugogodišnjeg saradnika, VJ Izvanrednog Boba. Artan Lili će svojoj publici i gradu koji ih inspiriše celu deceniju, prirediti retrospektivu pesama, emocija i senzacija sublimiranih u prvoj dekadi rada.

Artan Lili su prvi laureati Nagrade Milan Mladenović koju dodeljuje Zadužbina koja nosi ime ovog velikog umetnika. Priznanje su dobili za kompoziciju ,,D.E.P.R.A.“ (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. Specifično je da pesme objavljuju sukcesivno: u formi singlova preko platforme Bandcamp. Osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma i metod singl po singl smatraju svojom inovacijom, jer na taj način to pre njih niko nije radio.

Tokom godina, njihove pesme su osvajale vrhove svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. U lektiru savremene muzike sigurno ulazi plasman pesme ,,Ako stanemo tu”. Odmah po objavljivanju dospela je na prvo mesto liste Diskomera Studija B, što je pre njih, za 40 godina postojanja ove eminentne top liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Do sada su izdali dva albuma ,,Artan Lili” i “New Deal” i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa na ovim prostorima. Gotovo da ne postoji grad, klub ili festival na kome nisu nastupali. Artan Lili trenutno objavljuju singl-spotove sa trećeg albuma u saradnji sa kolegama sa scene. Singl ,,Rokenrol posle rokenrola” je nastao u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom, a ,,Geler“ sa reperom Juice-om.

,,Artan Lili definitivno postavlja standarde vrhunske zabave u klubovima. Uživo uvek daju svoj maksimum i publiku već godinama oduševljavaju svojim vrsnim scenskim umećem” – Boris Dinić, muzički kritičar.

Tako će i u Domu omladine Beograda 5. novembra Artan Lili prirediti posebnu senzaciju koja budi sva čula. Pridružiće im se postdisciplinarni umetnik Izvanredni Bob, njegova svetla i laseri. Bob je rezident kluba Drugstore i festivala Apgrade, a nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, Evropi, širom Amerike, Meksika i Kanade. Sa bendovima oblikuje koncerte i performanse tako da se gubi granica između andergraunda i mejnstrima. Kako to čini sa grupom Artan Lili publika je mogla da vidi na koncertu 2016. godine, takođe u Domu omladine Beograda. Zajedno su napravili takav audiovizuelni spektakl da je događaj čak proglašen najboljim koncertom te godine.

Ulaznice za koncert povodom 10 godina grupe Artan Lili, 5. novembra u Domu omladine Beograda, sa početkom u 21h, dostupne su na Ticket Vision prodajnim mestima i na tickets.rs. Prvih 100 ulaznica košta 1.500 dinara, dok će redovna cena biti 1.800 dinara.

Fotografije: Promo/Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *