Blog
subotica CD

“60 godina festivala Omladina Subotica” – na 7 diskova ovekovečeno šest decenija legendarnog subotičkog festivala

Multimedia Music, PGP RTS, Croatia Records i ZKP Slovenija objavili su zajedničko, antologijsko izdanje „60 godina festivala Omladina Subotica”, povodom šest decenija legendarnog subotičkog festivala.

Na festivalu „Omladina“ su svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rok scene. Ovaj čuveni jugoslovenski festival ugostio je mnoga značajna imena „od Alpa do Vardara“. Iz Subotice su na svoj zvezdani muzički put krenuli: Zdenko Runjić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević ali i mnoge rok grupe: Indexi, Lutajuća srca, Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija…

Festival ’Omladina’ u Subotici odigrao je značajnu ulogu u razvoju pop i rok muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Od trenutka kada sam se zainteresovao za ovaj festival, istražujući i razgovarajući sa organizatorima i učesnicima, bio sam faciniran time koliko značajnih bendova sa ovih prostora naglašava da je ovaj festival imao presudnu ulogu u razvoju i daljem toku njihovih karijera“ , objašnjava urednik ovog izdanja Nenad Bošković razloge da se ovakav projekat realizuje: „Cilj mi je bio da se obeleži 6 decenija festivala i podseti na učesnike, značajna imena sa festivala i muzičara sa prostora bivše Jugoslavije koji su i sami željno iščekivali da ovo izdanje ugleda svetlost dana.

Izdanje “60 godina festivala Omladina Subotica“ je objavljeno kao boks set, unutar koga su na 7 diskova ovekovečene 142 numere ukupno 137 izvođača, hronološkim redosledom.mUrednik izdanja je Nenad Bošković, a autorski tekst za buklet antologijskog boks seta potpisuje rok kritičar i novinar Branimir Bane Lokner.

Promocija izdanja „60 godina festivala Omladina Subotica” , biće održana u četvrtak, 9. marta u 17h u PGP prodavnici RTS kluba. Pored gostiju iz Zagreba i Ljubljane, Mojce MenartVanje Vardjana i direktora Jugoton Croatia Records Želimira Babogredca, na promociji izdanja će govoriti Nenad BoškovićBane LoknerVladimir Graić (PGP RTS) i Rodoljub Stojanović (Multimedia Music).

Foto: Promo

 

Share this story:

1 thought on ““60 godina festivala Omladina Subotica” – na 7 diskova ovekovečeno šest decenija legendarnog subotičkog festivala

  1. Povodom 7CD Box izdanja napravljen je ogroman posao.
    Ali se i pored svega desio NEObjašnjiv previd?
    Mislim da jedini predstavnik Crne Gore pobednik Omladine 75. Miladin Šobić pesmom „Prođoh gradom“ bi morao naći svoje mesto pod Suncem CDa.
    Posebno što je ta verzija puno bolja od one na LP ploči i nikad objavljivana…Jednostavno ovaj najveći kantautor svoje zemlje nikad nije imao sreće .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *