Sve nas nosi isti val

Muzej novog vala, Zagreb, 25.4.2023.

U Muzeju novog vala u Zagrebu 25. aprila 2023. otvorena je izložba koncertnih fotografija “Sve nas nosi isti val“ Marine Pešić. Tom prilikom su pored autorke govorili čuveni fotograf Goran Pavelić – Pipo, čija je izložba bila postavljena u istom prostoru pre Marinine, osnivač muzeja Aleksandar Črček i voditeljka programa Vlatka Vužić.  Interesantno je da se i na Marininim i Pipovim fotografijama pojavljuje nekoliko istih muzičara – Vlada Divljan, Dušan Kojić, Srđan Gojković Gile, Davor Gobac, Jura Stublić… fotografisani u skoro 40 godina razlike.

Ovo mi je prva samostalna izložba van Srbije, a ukupno deveta samostalna izložba. Sve prethodne izložbe imale su neku tematiku i poseban naslov. Devet godina aktivno fotografišem koncerte ispred bine. Imam dovoljno materijala da pokrijem određene teme i da, u zavisnosti od toga gde pravim izložbu, postavku mogu da prilagodim gradu i prostoru“ , izjavila je autorka Marina Pešić kada se obratila prisutnima i dodala da za postavku nije birala samo “novi val” , već je izborom obuhvatila njen kompletan rad, na kojima su fotografije nastale od 2014. pa sve do marta 2023. godine.

Za izložbu “Sve nas nosi isti val“ , Marina je odabrala fotografije na kojima su: Massimo Savić, Aerodrom, Film, Paraf, Električni orgazam, Vlada Divljan, Bajaga i Instruktori, YU Grupa, Parni Valjak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Crvena Jabuka, Boris Novković i mnogi drugi.

Fotke su jako dobre! Meni se jako sviđaju! Mislim da su najbolji komplimenti upravo oni navedeni od samih ljudi koji su na tim fotografijama. Ko zna fotografiju odmah će prepoznati osnovne stvari i to je stvar koja se podrazumeva, ali Marinine fotografije idu stepenicu više. Vidi se da uživa dok radi“ , rekao je Goran Pavelić – Pipo tokom obraćanja na otvaranju izložbe.

Otvaranje izložbe su svojim prisustvom uveličali i mnogi eminentni muzičari: Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) , Davor Rodik ( Plava trava zaborava, Bare i plaćenici…) , Jurica Pađen (Aerodrom) , Borna Čop (Film) , Renato Metessi (Patrola/Zvijezde) , Dragomir Herendić – Dragianni, kao i druge poznate ličnosti iz rokenrol sveta: Sandra Rančić (umetnička direktorka Dok’n’Ritam festa) , Goran Polak ( Stražarni lopov) , Zoran Pezo (reditelj) , Davor Antolić Antas ( scenograf i dizajner) , Tommy Šega ( Phantasmagoria, Exodus) i mnogi drugi.

Sve nas nosi isti val (1)
Sve nas nosi isti val (2)
Sve nas nosi isti val ZG
Sve nas nosi isti val (17)
Sve nas nosi isti val (3)
Sve nas nosi isti val (24)
Sve nas nosi isti val (14)
Sve nas nosi isti val (13)
Sve nas nosi isti val (4)
Sve nas nosi isti val (9)
Sve nas nosi isti val (10)
Sve nas nosi isti val (16)
Sve nas nosi isti val (8)
Sve nas nosi isti val (11)
Sve nas nosi isti val (7)
Sve nas nosi isti val (6)
Sve nas nosi isti val (22)
Sve nas nosi isti val (12)
Sve nas nosi isti val (21)
Sve nas nosi isti val (5)
Sve nas nosi isti val (15)
Sve nas nosi isti val (23)
Sve nas nosi isti val (19)
Sve nas nosi isti val (18)
Sve nas nosi isti val (20)
Sve nas nosi isti val (25)
Sve nas nosi isti val (28)
Sve nas nosi isti val (27)
Sve nas nosi isti val (26)