Promeniću svet do kraja pesme

Ex-Yu Rock Centar, Sarajevo, 29.11.2023.

Ex-Yu Rock Centar u Sarajevu obeležio je svoj prvi rođendan izložbom fotografija „Promeniću svet do kraja pesme“ , posvećenu ženama u rock muzici. Ova izložba ima za cilj da istakne sjajne žene koje su imale veliki uticaj na Ex-Yu rok scenu, kao i da predstavi i podrži nove nade u rock muzici. Izložba je svečano otvorena 29.11.2023. godine i biće deo stalne postavke Ex-Yu Rock Centra.

Fotografije Marine Pešić takođe su deo su ove izložbe, i to one na kojima su: Romana Slačala (Artan Lili), Ana-Marija Cupin (Repetitor), Maja Cvetković (E-Play), Tijana Sretković (Neverne Bebe) i Ivana Peters (Negative).

U okviru izložbe, posetioci imaju priliku da vide delove istorije kroz originalne predmete sjajnih žena, a neke od njih su: Jadranka Stojaković, Gordana Ivandić, Marina Perazić, Vim Cola, Amila Sulejmanović, Margita Stefanović, Tajči i druge.

„Žene u Ex-Yu Rocku“ je prva u seriji izložbi koje se ogranizuju kao deo projekta „Rock for Unity“, koji realizuju Alicorn, Ex-Yu Rock Society i Eurothink – Centre for European Strategies, uz podršku Evropske Unije, s ciljem očuvanja i promocije jugoslovenske rock muzike. Izložba je još podržana od strane UN Women i Pop Rock Škole Sarajevo. Inspiraciju za ime izložbe našli su u stihovima Margite Stefanović, legendarne članice grupe EKV.

„Iako su rock-scenom Jugoslavije dominirali najviše muškarci, u regiji je djelovalo i mnoštvo fantastičnih ženskih muzičara. Od otvorenja ‘Ex-Yu Rock Centra’ želio sam otvoriti izložbu u kojoj bismo predstavili sva ta velika imena – poput Josipe Lisac, Marine Perazić i Anje Rupel, ali manje poznatih poput Jasmine Mitrušić, Mire Mijatović i članica benda Boye“ , rekao je Will Richard, jedan od osnivača Ex-Yu Rock Centra.

Žene u EX YU Rock muzici (2)
ex-yu rock centar dom mladih - skenderija pon-ned - 12:00-18:00
Žene u EX YU Rock muzici (12)
Žene u EX YU Rock muzici (7)
Žene u EX YU Rock muzici (9)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Žene u EX YU Rock muzici (13)
Žene u EX YU Rock muzici (11)
Žene u EX YU Rock muzici (10)
Žene u EX YU Rock muzici (8)
Žene u EX YU Rock muzici (6)
Žene u EX YU Rock muzici (5)