Čuvari rokenrola

Srpski Pab, Čačak, 10.11.2022.

Osmu samostalu izložbu fotografija Marina je svečano otvorila 10. novembra u Srpskom Pabu u Čačku, kultnom mestu dobro poznatom svim ljubiteljima rokenrola. Ovaj događaj je bio poseban zato što je pored izložbe Marininih fotografija, bila i promocija knjige “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji + 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ”, Duška Antonića. Marina je jedna od učesnika u ovoj knjizi, koja je sastavila svoju listu 20 najboljih albuma u periodu od od 1992. do 2017. godine. Takođe, njene koncertne fotografije našle su se na stranicama (pa i na naslovnoj) ove knjige. Ovo je bio prvi put da Marina i Duško „nastupaju“ zajedno, posle više od četiri godine zajedničke saradnje. Njihov zajednički prijatelj, rok-novinar i voditelj Radio Beograda 202, Milan Ćunković, imao je ulogu moderatora i svojim prepoznatljivim voditeljskim glasom je dodatno upotpunio ovaj događaj. Nakon završene promocije i govora autora, usledila je i akustična svirka Milovana Ilića (Live Looping), koji je izvodio domaće i strane rok hitove.

Na izložbi „Čuvari rokenrola“ u Čačku predstavljene su neke fotografije koje se nalaze u rokenrol knjigama, neke novije fotografije koje nisu izlagane ranije, zatim fotografije nastale u Čačku na Festivalu “Priča”, kao i one koje Marina smatra svojim “The Best Of”.

Duško Antonić  o saradnji sa Marinom, uoči izložbe izjavio je: „Ko zna zašto se, eto, desilo da baš u Čačku imamo zajednički “nastup”, ona sa svojom izložbom, a ja sa promocijom knjige u čijem izdavanju mi je neprocenjivo pomogla. U knjizi se nalazi 26 Marininih fotografija, a njena fotka ukrasila je i naslovnu stranu. Kako je bila jedna od mlađih među desetak sjajnih rok-fotografa koji su mi obećali svoje fotografije i pošto nije u svom opusu imala sve ono što mi treba (pogotovo starije snimke), ona mi je, znajući ko je koga snimao i ko je čiji oficijelni fotograf, preporučivala kolege, davala telefone i mejlove, ostvarivala kontakte. Marina je kao dobra vila bdela nad knjigom, dajući mi podstrek da, u mukama oko traženja izdavača izdržim, pogotovo u trenucima kad sam bio na ivici da od svega odustanem. Nekako logično je bilo i da kroz tu trogodišnju saradnju Marini prvoj pošaljem i prvi (radni) “prelom” knjige, koji je ona pedantno, iako od nje to nisam tražio, pročitala od korica do korica, pronašavši u njoj na desetine slovnih i drugih grešaka, koje sam već mislio da sam kroz brojne korekture eliminisao. Jednostavno rečeno, kao što svoj posao radi odgovorno i s ljubavlju, ona je i moju knjigu osećala kao svoju. Što ona u svom dobrom delu i jeste.“

Čuvari rokenrola (9)
Čuvari rokenrola (8)
Čuvari rokenrola (3)
Čuvari rokenrola (15)
Čuvari rokenrola (14)
Čuvari rokenrola (10)
Čuvari rokenrola (6)
Čuvari rokenrola (11)
Čuvari rokenrola (12)
Čuvari rokenrola (7)
Čuvari rokenrola (13)
Čuvari rokenrola (5)
Čuvari rokenrola (4)
Čuvari rokenrola (2)
Čuvari rokenrola (1)