Blog
San_Remo_2_

SVI PUTEVI VODE U SANREMO: Vreme je za 73. izdanje čuvenog festivala!

Počela je nedelja Sanrema. Iz Italije stiže vest da je sve spremno za početak najvećeg muzičkog dogadjaja u zemlji, koji će se ove godine po 73. put održati u ligurijskom gradu Sanremo. Čuveni festival kancone jedan je od najstarijih i najpoznatijih festivala u svetu, a osim što nam tradicionalno daje odgovor na pitanje kakvi su novi trendovi u muzici znaćemo i ko predstavlja Italiju na Eurosongu.

Kao i svake godine u ovo doba sve oči u Italiji gledaju u pravcu teatra Ariston u kom će se od 7. do 11. februara održati festival. Festival se u početku organizuje u zgradi glavnog gradskog kazina, da bi se 1977. godine preselio na današnju lokaciju i prvi put prenosio na televizorima u boji. Sve pobedničke numere i imena izvođača se mogu videti hronološki poređane na glavnom šetalištu Sanrema koje povezuje kazino sa teatarom Ariston. Tako je grad odao počast brojnim muzičarima koji su svakako doprineli popularnosti ovog mesta, a među njima je i najčuveniji voditelj Mike Bongiorno, čija statua je postavljena nedaleko od teatra. Ovaj poznati voditelj je čak 11 puta bio glavni domaćin festivala.

Na pozornici Aristona se pored čuvenih italijanskih izvođača pojavljuju i brojna svetska imena, a glavni voditelj i ove godine će po četvrti put biti legendarni Amadeo Sebastiani poznatiji kao Amadeus. Prvo i poslednje veče će mu društvo kao pomoćni voditelj praviti Chiara Ferragni, oko čijeg se pojavljivanja i honorara još uvek vode brojne polemike. Amadeus je kao kreativni direktor festivala medju svojim gostima prethodnih godina imao i Novaka Đokovića, Zlatana Ibrahimovića kao i Sinišu Mihajlovića.

Popularnost festivala od njegovog samog osnivanja je služila i kao inspiracija za osnivanje takmičenja za pesmu Evrovizije i običaj je da pobednik Sanrema predstavlja Italiju na tom evropskom takmičenju. Italija je samo dva puta osvojila nagradu za najbolju pesmu Evrovizije, 1964. godine  sa pesmom “Non ho l’étà” koju je izvela Gigliola Cinquetti i 2021. sa pesmom “Zitti e buoni” u izvodjenju sada već planetarno popularne grupe Maneskin. Pobednici Sanrema imaju pravo i da odbiju učešće na Eurosongu i u tom slučaju žiri odlučuje o novom predstavniku.

Festival je prvi put organizovan 1951. godine, samo u radio prenosu i sa samo 3 takmičara, ali je od starta postao popularna tema medju italijanima koji se tih godina još uvek oporavljaju od trauma rata i u muzici pronalaze dobrog saveznika. Prvi pobednik je bila Nilla Pizzi sa pesmom “Grazie dei fiori”. Festival je uvek bio i odraz političke slike u zemlji. Kada 1958. godine Domenico Modugno pobedjuje sa pesmom “Volare” Italija zaista leti na krilima uspeha, pa ovaj čuveni hit ostaje i danas simbol italijanske kancone. To je ujedno i pesma koja je zajedno sa pesmom “L’italiano” dostigla najveću svetsku slavu. Kroz decenije koje su usledile Sanremo je iznedrio i brojne druge pesme koje se i danas rado pevaju. Najveće italijanske zvezde su svoje karijere započele ili proslavile upravo na ovom festivalu, medju njima i Toto Cotugno, Adriano Celentano, Iva Zanicchi, Anna Oxa, Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Elisa i mnogi drugi.

Forma festivala se vremenom menjala, ali je suština ostala ista. Pravilo je da pesma mora da bude nova, da se prvi put premijerno izvodi uz originalni tekst kao i muziku. Pevači su sa ukupno 28 nastupa podeljeni u 2 grupe, a ocenjuje ih publika koja glasa preko fiksnih i mobilnih telefona, zatim novinarski i stručni žiri. Trenutno se kao glavni favoriti izdvajaju Giorgia, Elodie, Articolo31, Ultimo a na prvom mestu Marco Mengoni sa baladom “Due vite”. U toku prve večeri festivala pojaviće se i prošlogodišnji pobednici Mahmood i Blanco koji će još jednom imati priliku da na čuvenoj bini Aristona izvedu svoju pobedničku numeru “Brividi” , a u subotu će se saznati i ko će ih naslediti kao novi pobednik festivala.

Tekst: Vanesa Pešić

Fotografija: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *