Blog
14

Bend koji je obeležio istoriju rok scene: Električni Orgazam 15. decembra u Beogradu

Antologijski rok bend „Električni Orgazam” proslaviće 40 godina od objavljivanja svog trećeg albuma „Les chansones populaires” velikim prednovogodišnjim koncertom u MTS dvorani u Beogradu, 15. decembra od 20 sati.

„Les chansones populaires” je album sa obradama pesama poznatih svetskih bendova uz koje je „Orgazam” odrastao i koje su njima bile bitne. Ploča je objavljena davne 1983. godine za „Jugoton” i na njoj se nalazi 8 velikih pesama „Rolingstounsa, „Bitlsa”, „Bouvija”, „Dorsa”, „Velvet andergraunda”, „Ti-Reksa” i drugih, a u prepoznatljivom stilu „Električnog orgazma”.

Siniša Škarica, urednik originalnog izdanja, danas o ovom albumu u knjižici koja prati reizdanje kaže: „Prošlo je četrdeset godina i niko na ovim prostorima među rokerskim odlikašima nije imao potrebu napraviti nešto slično, da nas podseti na ono što su voleli, što ih je obeležilo u njihovom odrastanju, na onu dimenziju vlastitog habitusa kojom se na kraju jača samopoštovanje – njihovo i pokolenja kojem pripadaju, ono što su u ime rokera davno pre 40 godina učinili Gile, Ljuba, Jovec, Grof i Piko, uz pomoć Tonija Jurija kao glavnog producenta u „Tivoliju”, ljubljanskom studiju dobrog Ace Razbornika. Terapijska je to ploča, davno bačena rukavica koju niko od ovdašnjih rokera do danas nije imao potrebe ili želje podići.”

O samom nastanku albuma i kako je Piko Stančić, producent prvog albuma „Električnog Orgazma” na albumu „Les chansones populaires” završio kao bubnjar, Srđan Gojković Gile, frontmen benda kaže: „Našli smo se u studiju, Piko je došao iz Zagreba, mi iz Beograda i radili smo na licu mesta – probamo pesmu i odmah snimimo. Mi smo taj materijal manje-više celokupno odradili s Čavketom koji je uhapšen neposredno pred snimanje, a onda i zaglavio u zatvoru. Piko je uleteo da spasi stvar. Možda smo mu neke demose slali da čuje kako pesme zvuče, ali ništa više od toga. Piko maestralno svira bubanj na tom albumu; meni je to možda njegov najbolji bubnjarski rad ikad, od svega što je snimio.”

Zoran Stajčić, glavni urednik portala „Ravno do dna”, danas će o albumu reći: „Kako to da se ‘Električni orgazam’ nije ugasio te 1983. godine?”, odgovor je vrlo jednostavan: „Pa tek su tada kao bend shvatili šta mogu i trebaju raditi. Shvatili su da mogu (is)trajati i kad im okolnosti ‘pucaju u nogu’ ” , a veteran beogradske rok kritike Aleksandar Žikić zaključuje: „U momentu objavljivanja ‘Les Chansones Populaires’ bend je bio u punom uzletu, ali i na nesigurnoj i nepredvidljivoj sceni, koja je koristila iste vrednosne kriterijume, kao i sve scene: dobro je ono što donosi zaradu. Odbijajući, sasvim u duhu panka, da se tome prilagodi i delujući suprotno struji, ‘Orgazam’ je vrlo rano definisao osnove svog koncepta. Pošto se rizik pokazao opravdanim i svrsishodnim, takav stav bitno je doprineo da, u svakoj postavi i punoj meri integriteta, ne samo opstane do danas, nego i nastavi da u kontinuitetu isporučuje međusobno različite i uvek intrigantne albume.”

Pored odabranih pesama sa albuma „Les chansones populaires”, Električni Orgazam će na beogradskom koncertu, naravno, odsvirati i sve hitove uz koje su odrastale generacije poklonika rok muzike na ovim prostorima, kao što su „Igra rokenrol cela Jugoslavija” , „Zlatni papagaj” , „Bejbe ti nisi tu” , „Da si tako jaka” , „Nebo” , „Svečane bele košulje” , „Seks, droga, nasilje i strah” , „Ne postojim” i mnoge druge.

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni i sajtu MTS dvorane, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a, kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs.

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *