Blog
120703563_10159029584312682_2075417293058832200_n

Bajaga i Instruktori odrepovali sumornu stvarnost u novoj pesmi „21. vek“

Bend Bajaga i Instruktori priredio je poprilično iznenađenje obožavaocima objavivši singl „21. vek“ , uz tekstualni video na „Jutjubu“ . Nova pesma predstavlja prvi njihov diskografski trag posle albuma „Ovaj svet se menja“ (2020), a tematski se, na neki način, naslanja upravo na naslovnu pesmu sa tog izdanja, jer govori o stvarima koje, poslednjih godina, potresaju planetu. Zvučno, doduše, sada na malo drugačiji način, u rep maniru, međutim, oni koji pomno prate karijeru Momčila Bajagića, znaju da mu, s vremena na vreme, ni takav vid izražavanja nije stran. Bajaga samostalno potpisuje tekst, muziku je komponovao zajedno sa klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom, dok su za aranžman zaslužni Lokner i gitarista benda Marko Nježić.

21. vek počeo je tek, a oni hoće sve da nas iznenade„, poručuju, u himničnom refrenu, Bajaga i Instruktori. U strofama se, između ostalog, osvrću se na devedesete godine, sećajući se „traume iz vremena ‘Muzike na struju“, što beše „gadno vreme rata, al’ nažalost u blizini novi rat se hvata“ .

„Pesma „21. vek“ je odraz ovog vremena u kojem živimo, i rezime svega ovoga što nam se dešava u protekle dve, tri godine“ , ističe Bajaga. „U prošlom veku smo imali veoma uspešnu pesmu „20. vek“, a u ovom veku su se stvari malo promenile, pa sam imao potrebu da napišem i pesmu „21. vek“ . Ono što smo do sad doživeli u njemu, nije bilo tako lepo kao u dvadesetom, tako da je i pesma malo mračnija, u skladu sa mračnom realnošću“ .

Bajaga i Instruktori su u subotu, 4. juna, koncertom u sjajnoj atmosferi u Bojčinskoj šumi, na obodu Beograda, započeli letnju turneju. Publiku su, pored neizostavnih hitova, počastili i pesmama koje dugo, neke od njih i decenijama, nisu izvodili uživo – „Limene trube“ , „Nemoj da se zezaš sa mnom“ , „Kap po kap“ , „Bežiš od mene, ljubavi“ … Bendu predstoje koncerti u Rešetarima (11. jun), Bitolju (17. jun), Demir Kapiji (18. jun), Cirihu (25. jun), Mariboru (30. jun), a kasnije, tokom jula i avgusta, i u Banjaluci, Šibeniku, Vrnjačkoj Banji, Herceg Novom, Opatiji, Sežani…

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *