Blog
Zubac_i_Korac

Svaki čovek – novi singl Miloša Zupca i Milana Koraća

Miloš Zubac i Milan Korać, novosadski kantautori koji iza sebe imaju zajedničke albume Spektakl (2014) i Serbia (2019) objavili su singl „Svaki čovek“, posvećen čileanskom kantautoru, pozorišnom reditelju, folkloristi, učitelju i političkom aktivisti – Viktoru Hari (1932‒1973). Viktor Hara koji je bio veliki poštovalac Če Gevare i do kraja lojalan Salvadoru Aljendeu, uhapšen je tokom Pinočeovog vojnog puča 11. septembra 1973, a potom mučen i ubijen zbog svojih levičarskih uverenja na ozloglašenom Stadionu Čile, koji danas nosi upravo njegovo ime. S vremenom je izrastao u jedan od velikih simbola protivljenja zlu u Južnoj Americi i u svetu, ali na Balkanu se o njemu nedovoljno zna.

Singl „Svaki čovek“ izlazi na dan Harine smrti, 16. septembra. U pitanju je Koraćev prepev jedne od Harinih najpoznatijih angažovanih pesama „El derecho de vivir en paz“ („Pravo na život u miru”) koju je pre nekoliko godina obradio i Rodžer Voters. U Koraćevoj i Zubčevoj verziji čuju se i pojedini stihovi Harine testamentarne pesme „Manifesto“, takođe prepevani na srpski jezik.

Ovim singlom Miloš Zubac i Milan Korać najavljuju i album Novih Odmetnika – kolektiva južnoslovenskih kantautora, pesnika i muzičara, kojem obojica pripadaju, a koji će biti objavljen 2023. godine povodom pedeset godina od smrti čileanskog umetnika. Ceo album biće posvećen Harinom životu, stihove je napisao Mehmed Begić, književnik poreklom iz Bosne i Hercegovine, a Zubac i Korać će učestvovati među drugim regionalnim kantautorima poput Nine Romić, Nemanje Nešića, Sanela Marića i Katarine Juvančič.

Fotografija: Đorđe Bubnjević.

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *