Blog
47. Željko Bebek foto Marina Pešić (12)

15. CMC FESTIVAL: Uzbudljivo i opušteno na završnoj večeri u Vodicama

Sticajem čudnih okolnosti, dok sam tonula u inspiraciju, dođe iz inostranstva rodbina, pa se onda oduži tekst broj dva. Ko me ter’o da pišem oba, ko me ter’o! Iako nemaju previše smisla ove prethodne rečenice, one zapravo pokazuju moje pravo stanje nekoliko dana unazad, u prevodu, previše obaveza, malo vremena. Ali evo unapred obećavam, ovaj tekst će biti još bolji od prethodnog!

A ono što sledi je nastavak priče o fantastičnom CMC festivalu u Vodicama.

Ako ste čitali tekst br. 1, a sigurna sam da jeste, mogli ste primetiti moju opčinjenost svim onim što čini i što je vezano za ovaj festival. A zašto je to tako? Divni, predivni Sale Filipović primetio je i podelio sa nama na svojim društvenim mrežama jednu stvar sa kojom se moram složiti, a to je – „Uz ‘lake note’ zaboravite na sve brige svakodnevice i to je najbolji mogući medijski antidepresiv, sesti u Vodice i doživeti bajku jer hedonizam spasava organizam“. Da ne gubim vreme objašnjavajući, kad je on to već tako lepo rekao. Nego, da vam ispričam šta se dešavalo drugi dan. Bilo je svega!

Naše subotnje druženje započeli smo zvaničnom press konferencijom koja se održala u Perla Baru prelepog hotela Olympia Sky, koji kada gledate iz daljine izgleda vrlo moćno i imate osećaj kao da se neki ultra fensi kruzer usidrio pokraj same obale u Vodicama. Press konferencija je bila prilika da se mediji i izvođači malo bolje upoznaju, popričaju, ali i da se predstave neka nova izdanja, dodele neke nagrade. Predstavljen je novi album Davora Radolfija pod nazivom „Novi čovjek sam sutra“, zatim album Elia Piska „Kao nekada“, kao i Marije Jelovečki „Slobodna sam“, koji su objavljeni za Croatia Records. Press konferenciju obeležio je i odličan nastup Samoane, Marije Jelovečki te Marka Vukesa koji je pesmom pozdravio novinare iz Beograda. E tu mi se zamerio, ne pitajte koliko! Marko, Marko….moraćeš sledeći put izvesti bar dve pesme za Novosađane inače ostajem ljuta. 😉

Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a, na press konferenciji izložio je zanimljive podatke o poslovnoj godini 2022. koja je ujedno bila i godina rekorda. Predstavljena je knjiga legendarnog muzičara i novinara iz Beograda Srđana Marjanovića, pod imenom “A mogao sam biti gej”. Srđan je snimio pesmu sa istim nazivom, kao i spot u kom je glumio naš proslavljeni glumac, Bane Vidaković. Predstavljena je i saradnja Croatia Recordsa i PGP RTS-a na kojoj je jedan od govornika bila Tanja Šikić iz PGP-a, kojom su nas podsetili na sve što su zajedničkim snagama uradili do sada, ali i šta sve možemo očekivati u budućnosti, kada su ove dve izdavačke kuće u pitanju. Eeeee, kada bi svi tako lepo sarđivali, gde bi nam bio kraj.

Popularni hrvatski rokeri koji praše već trideset godina Opća opasnost, dobili su posebno priznanje upravo za karijeru dugu trideset godina. Natalija Cajić, predstavnica Jugotona Croatia Recordsa za Srbiju tog dana proslavila je rođendan te smo joj spontano otpevali “Danas nam je divan dan”, ali i počastili se tortom koja je bila iznenađenje i za samu slavljenicu. Kada sam već pomenula Nataliju, moram da iskažem duboko poštovanje za sve što je uradila za nas novinare iz Srbije i zbog koje je ovo za mene bilo jedno od najlepših festivalskih putovanja.

Natalija Cajić

Nakon press konferencije i koktela usledio je odmor za vreme kog su se neki kupali u moru, uprkos jakom vetru i oblacima koji su se navukli iznad Vodica, a neki smo i leškarili u apartmanima. Pribojavala sam se kiše jer sam na ovaj put potpuno hazarderski krenula bez ijednog komada odeće i obuće u slučaju kiše. Imala sam sreće, kiša nije pala, vetar se smirio i sve je ukazivalo na to da će veče biti savršeno. I bilo je.

Prilazeći bini koja se nalazila pored rive susrela sam sa velikom gužvom i počela da se sudaram sa ljudima koji su lagano šetali, ali meni se nije šetalo, meni se žurilo da što pre stignem i ništa ne propustim. Nisam uspela, zakasnila sam i nisam videla par prvih nastupa. Propustila sam nastupe Miroslava Škore, Ivana Zaka, Marije Jelovički i što mi je posebno žao Slavonske Lole i Klapa More, jer ja baš baš volim klape. Ove večeri nastupilo je 47 izvođača, što znači, nema šanse da vam svaku pesmu dočaram, ali ću ispoštovati izvođače, pomenuti ih sve i zaustaviti se na onima koji su mi privukli najviše pažnje i ostali “zapisani” u sećanje na ovaj ili onaj način. Što svakako ne znači da su ostali manje kvalitetni, samo ja ih nisam zapamtila na prvu loptu.

Marija Jelovečki

Tačno po redosledu nastupili su Elio Pisak, Marina Tomašević, Bon Voyage i Ivan Sever, kod kog ću se zaustaviti. Ivanova pesma “Dao sam ti sve” nekako me podseća na Tonija Cetinskog, što znači jedna vrlo kvalitetna pop pesma i vrlo prijatan glas koji nije napadan, ne viče kao da ga neko vuče za “rep”, sve sa merom, vrlo pitko i pevljivo.

Ivan Sever

Nakon Ivana nastupili su Gavrani a odmah za njima Mile Perkov i klapa Godimenti sa pesmom “Oli si ti bolji”. I sad, ja očekujem klapu i neku klasičnu dalmatinsku pesmu, kad ono….ništa slično tome. Pesma počinje tako da vam je od starta jasno da je ovo jedna vesela pesma čiji ti tekst i melodija razvuku širok osmeh na lice. Pri tom, po mom sećanju, klape su obično obučene crne pantalone, bele košulje, neke simpatične kapice, ali toga ovde nema. Ova moderna klapa je izašla obučena u farmerke i bele košulje. Veselo, pevljivo, baš kako treba na moru da bude. Sledeći su bili Dolores, muzički veteran Darko Domijan kao i Učiteljice, koje sam htela ne htela zapamtila zbog prethodne večeri.

Učiteljice

A onda je na scenu izašla devojka koja je definitivno bila jedan od mojih favorita za najbolju pesmu ove večeri. Zove se Erna i ima potpuno očaravajući glas. Njena pesma “Ne mirim se” je nešto potpuno drugačije od svega što smo ove večeri mogli da čujemo. Nije tipična festivalska pesma sa slatkim notama, ali je zato nešto što neće trajati samo jednu letnju sezonu. A da ništa nije slučajno govori i činjenica da smo Ernu sreli i prvu upoznali na putu do pulta za preuzimanje akreditacija. Obučenu u šarene letnje boje, veselu, razdraganu i vidno uzbuđenu zbog svega što se dešava bilo mi je vrlo lako zapamtiti je. Na kraju se ispostavilo da je Erna jedno zaista divno i drago biće zbog kog mi je između ostalog ovaj festival i bio toliko lep.

Erna

Nakon Erne nastupila je Nikolina Tomljanović za koju sam ranije čula jer je relativno skoro objavila duetsku obradu pesme “Mjesto za dvoje” benda Letu Štuke i to sa legendarnim Zoranom Predinom. Ove večeri izvela je jednu vrlo zanimljivu kantri pesmu “Ova noć miriše na tebe” zajedno sa bendom Crooks & Straights. I ovo je bilo nešto neočekivano na ovakvom festivalu, bar za mene. Pleše vam se uz ovu pesmu, nema šta, mrda vas.

Nikolina Tomljanović ft. Crooks & Straights

Sledeći su bili svima dobro poznata grupa Teška Industrija i Kiki Rahimovski koji su izveli pesmu “Glave tvrdoglave”. Pesma je ok, ali da je ne pevaju meni poznata imena, ne bih je zapamtila. E onda je došlo vreme za Marka Vukesa, znate onaj Marko koji nije pozdravio Novosađane. 🙂 Šalu na stranu, Marko je izuzetno dobar pevač sa odličnom tehnikom pevanja i sa sjajnom bojom glasa. “Od sada sam tvoj” je pesma koju je predstavio, a kako bih vam bliže dočarala kako to zvuči rekla bih nešto između Sergeja Ćetkovića i Joksimovićeve “Lane moje”. Morski, pevljivo, nežno, ljubavno, pa ako ste u tom raspoloženju, Marko Vukes je za vas.

Marko Vukes

Sledeći zgodan muškarac sa ljubavnom pesmom na bini bio je Jure Brkljača koji ima savršen naslov pesme – “Sreća je propast za tugu”. Zapamtite to.

Ono što nisam znala pre ove večeri je to da smo i mi Novosađani imali predstavnika na CMC festivalu. U pitanju je Marija Mirković, bivša članica grupe Frajle koja nakon napuštanja grupe živi na relaciji Zagreb – Novi Sad. Marija se posvetila autorskom radu, radi pesme za druge izvođače, a poslednja informacija koju imam je da je radila album za Alku Vujicu. Marija nam je predstavila pesmu “Ljubila ne ljubila” i da, pesma je potpuno u Frajle fazonu.

Marija Mirković

A onda je na binu izašao treći zgodan muškarac, ako mene pitate, najzgodniji, Boris Novković. Ako niste znali, CMC nije festival takmičarskog karaktera nego festival na kom izvođači predstavljaju svoje nove pesme, pa je tako Boris ove večeri predstavio dve pesme. Prva je bila duetska sa Anom Stanić, “S one strane ljubavi”. Neka mi drugi ne zamere, ali njih dvoje su bili čist glamur ove večeri. Odlična pesma, glasovi koji se savršeno uklapaju, ali kako mi se čini i njih dvoje su se odlično ukopili s obzirom na to da su pesmu snimali odvojeno, pa im je ovo bio prvi “sastanak”. Ana je bila prelepa u crnoj dugačkoj elegantnoj haljini, dok je Boris bio sportski elegantan u krem odelu sa crnom majicom. Naravno da su mi njih dvoje bili drugi favoriti ove večeri.

Ana Stanić & Boris Novković

Naredni izvođači bili su Alen Hrbinić, Noelle i meni do ovog putovanja ne poznata Lidija Bačić Lille koja je takođe nastupila dva puta. Prvi put zajedno sa devojkom koja se krije iza imena Buryana. Predstavile su pesmu “Ratata”. Ono što prvo želim da kažem kada su ove dve devojke u pitanju je da se ne zna koja je lepša i zgodnija. Momci, svi pravac na YT i pogledajte njihov nastup, ali ono što nikako ne mogu da pohvalim je pesma koja je, uh…kako da kažem a da budem korektna? Ma neću ništa da umotavam u celofan, pesma mi se zaista ne dopada. Refren kaže – “Ti bi sa mnom bla bla bla, ja bih s’ tobom ratata, svi bi sa mnom, svi bi sa mnom, ja bih s tobom, ratata”. Ali dobro, razumem da treba da postoje i takve pesme. To je sve što se tiče ovog dueta, a o Lille ću kasnije još nešto da kažem. 🙂

Lidija Bačić Lille ft. Buryana

A onda boom-tras! Nešto potpuno kontra od prethodne pesme. Post Rem i pesma “Dajem ti” je nešto što ću sigurno dodati na svoju play listu jer je pesma odlična, pravi bluz sa sjajnim vokalima. Bravo Post Rem, aplauz za vas, imate novog fana. Nakon njih nastupili su Željko Krušlin Kruška & Latino, Sandro Bastiančić & Ana Kabalin, Daniel Popović, da onaj isti Daniel Popović čija je pesma “Džuli” ove godine napunila 40 godina. Činjenica koju sam saznala na putu ka Vodicama u autobusu za koji sam rekla da ne postoji informacija o muzici koju neko iz tog autobusa ne zna, je da je Džuli najprodavaniji album u bivšoj Jugoslaviji. Ništa Čola, ništa Brena….Džuli. Nikad ne bih rekla. Ove večeri otpevao je pesmu “Tijesan kaput” koja mi se nije dojmila, šta ću. Sledeći su nastupili Cecilija, Duško Lokin, čovek koji je ove godine napunio 80 godina a izgleda isto kao pre 30 godina. Kako bre to? “Pola čovjeka” otpevao je Amir Kazić Leo, za kog su devedesetih pričali da je sin Zdravka Čolića, što je potpuna budalaština, ali sve je to marketing koji su mu napravili a da čovek nije ni tražio. Budimo realni, tako ga se odmah setimo iako čovek zaista lepo peva i ima lep glas.

Duško Lokin

Sledeći su redom bili Frano Pehar & Tarapana, Ivana Popović Martinović, a Davor Radolfi ft. Saša Antić predstavili su vrlo zanimljivu pesmu “Moram pivat”. Saša Antić poznat nam je kao član benda TBF. Poslušajte, odlična pesma. Meri Andraković je bila odmah posle njih, a pre regionalno poznate Alke Vujice. Alka Vujica nikada nije bila neko ko svojim glasom doseže visoke tonove, neko ko razbija čaše glasom, naprotiv. Alka je neko čiji vas duboki alt obara s nogu, ali i ne samo alt nego i njena kompletna ličnost. Bila je u pink haljini do kolena sa isto tako pink perjem na haljini i rukavima, a kada je izašla na binu svi smo samo gledali u nju. Žena zvana šarm! U Vodicama je otpevala čist letnji hit, pesmu “Presidente” u kojoj joj je gostujući vokal Ella Dvornik. U ovoj pesmi Dvornikova je predstavljena kao Alterella, odnosno Ellin internet Alter Ego.

Alka Vuica

A onda su na binu izlazili redom, Domenica, Valentino i Zijo koji takođe izgleda isto već “sto” godina, zatim četvrti zgodni muškarac koji je, kako mi se čini, velika zvezda u Hrvatskoj, Damir Kedžo. Samo nešto da mu kažem: “Damire, ja se ispričavam, ali ja nisam bila upućena u tvoj muzički opus”. A da je lep, lep je. Tek sam naknadno saznala da ima duetsku pesmu sa našom Novosađankom Tijanom Bogićević i još dosta toga. Pa promaklo mi, šta da radim. Damir nije zvezda tek tako. On je fenomenalan vokal, a pesma kojom nam se ove večeri predstavio “Zbog tvojih pogleda” mogla je vrlo lako biti i hrvatski predstavnik za pesmu Evrovizije. To je taj stil, to je ta jačina, aranžman, evrovizijski prelazi, brejkovi, mostovi…ma sve. Ok, vidim ja kako stvari stoje, ako ne sledeće, eto njega za koju godinu tamo jer nakon 2020. godine kada je trebao da predstavlja svoju zemlju, a zbog korone nije, Damir definitivno zaslužuje da se nađe na tom takmičenju. Ovo je verovatno i najkvalitetnija pesma celog festivala sa fenomenalnim aranžmanom i odličnom produkcijom.

Damir Kedžo

Težak zadatak bio je za pevačicu koja se zove Mia da nakon ovako moćne pesme izađe na binu i privuče pažnju, ali je uspela. Ipak, to je Mia Dimšič, ona divna devojka koja je Hrvatsku predstavljala prošle godine na Evroviziji i bila jedan od mojih favorita. U Vodicama je predstavila pesmu “Ništa ili sve”. Mia divno peva, Mia da ima slovo L u imenu potpuno bi joj odgovaralo jer je Mia mila, draga, pristojna, kulturna, devojka koju bi svako poželeo u svom društvu. Njena muzika je melem za uši i šta god u budućnosti bude radila, meni će se sigurno svideti.

Mia Dimšič

Sledeća je bila ženska grupa Feminnem, zatim Ivana Kovač, još jedan veteran Mladen Grdović, a onda su na binu izašli moji treći, četvrti, peti favoriti, izgubila sam se u brojanju. U pitanju je Ante Cash sa pesmom “Iđen doli”. Kako su mi se svideliiiiiii! Ustvari to su dva momka koja nisam imala pojma kako se zovu, ni koliko dugo postoje ni ništa u vezi njih, ali sam fan broj 1 od sada. Naravno da sam istražila i saznala da se glavni vokal zove Ante Vlašić, a drugi ne znam. Javite mi, molim vas. Svoj prvi album objavio je 2005. godine, a posebno je popularan postao kada je napisao pesmu “Vatreni zmajevi” koju je objavio u oči Svetskog prventstva u fudbalu 2014. godine i posvetio ih reprezentacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon čega mu je fudbaler Edin Džeko poklonio svoje kopačke sa potpisom. Ono na šta je pretpostavljam vrlo ponosan je saradnja sa Arsenom Dedićem u pesmi “Tamo da putujem”. Pesma “Iđen doli” je nenormalno zarazna, poslušajte je obavezno.

A evo je sad i Lille. Ovako, ja zaista nisam znala ko je ona, ali sam u autobusu još čula da je Lille veoma popularna i da je vrlo atraktivna. Sve je to tačno, a na sve to Lille pravi šou. Na binu je izašla u zlatnom kombinezonu dok su po bini i publici letele velike zlatne baloni/lopte. Lille peva odlično, Lille vas zgrabi i ne pušta. Neki kažu da je ona nova Severina, ali uz dužno poštovanje svima, Lille je meni mnogo klasa iznad Severine. Ove večeri upoznala nas je sa pesmom “Adrenalina”, baš onako kako joj i dolikuje.

Lille

Posle atraktivne Lille na binu je još jednom izašao atraktivni Boris Novković, koji je ovaj put otpevao pesmu “Kome zvona zvone”. Ovu i pesmu Alke Vujice sam čula i pre festivala pa mi nije bila nikakva novost, ali to da je Boris na bini magnet, nije tajna. Kada god ga neko pomene prvo čega se  setim je nenormalan broj žena koje su me spopadale nakon njegovog koncerta u novosadskom Domu kulture i molile me da ih pustim u bekstejdž da se slikaju sa njim. Kakvi Bitlisi….Boris je sila! 🙂

Boris Novković

Za kraj nastupili su naši drugari rokeri sa press konferencije, Opća opasnost. Konačno malo pravog rokenrola na Vodičkoj bini. Isprašili su pesmu “Tebe više ne volim” i pokazali šta je energija na bini. Ma, odlični!

Opća opasnost

Konačno doviđenja petnaestom po redu CMC festivalu u Vodicama rekao je Željko Bebek koji je nastupio sa momkom koji se zove Zvone Bebek, njegov je sin, ali sada već saradnik i kompozitor. Bebek je dobio posebnu nagradu za doprinos festivalu, koja je bila iznenađenje, jer je Željko koliko sam shvatila izvođač koji je najviše puta nastupio na ovom festivalu. Nagradu mu je uručio Želimir Babogredac, direktor diskografske kuće Croatia Records i osnivač CMC festivala.

Dalibor Petko, Željko Bebek, Želimir Babogredac i Zvone Bebek

Nagrade koje su dodeljene na ovom festivalu bile su:

Časopis Story kao glavni medijski sponzor na bini je dodelio nagradu Hit festivala 2023. koja je pripala pesmi „Ti samo ti“ Duška Lokina. Nagradu je uručila Gorana Banjeglav Perković, glavna urednica Storyja.

Dalibor Petko i Duško Lokin

– Medijski sponzor, festivalski radio – Radio Ritam i udruženje Jadranskih radija odabrali su svog festivalskog favorita 2023. godine, a to je himna svih studenata i Dalmatinaca u metropoli, „Iđen doli“ Ante Casha. Nagradu je uručila direktorica marketinga Radio Ritma, Ankica Arbutina.

– Ove godine već višestruko nagrađivane devojke iz grupe Feminnem dobile su nagradu CMC televizije za hit prošlogodišnjeg festivala, odnosno za najemitovaniju festivalsku pesmu 2022. godine, „Zajedno“.

CMC festival se uživo prenosio i na televiziji a voditelji domaćini bili su prelepa Edina Pršić i šarmantni Dalibor Petko.

Dalibor Petko i Edina Pršić

Posle zvaničnog dela usledio je koncert Lidije Bačić Lille koja je napravila nezaboravnu žurku za sve prisutne, dok smo mi gosti festivala uživali u prelepom ambijentu lokala koje se zove “Garden”, čini mi se, na sjajnom after partiju.

Eto tako je bilo u Vodicma. Uzbudljivo, ali u isto vreme i opušteno. Svim organizatorima raznih festivala preporučila bih da posete neki od narednih CMC-a i vide da stvari mogu fukncionisati kako treba, kako se poštuju izvođači, saradnici i mediji, jer je poštovanje uzajamna relacija.

Hvala svima na druženju i nadam se da se vidimo u Vodicama i 2024. godine.

Morski pozdrav,

Andrea Magazin

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *