Blog
Thievery Corporation Marina Pešić

Thievery Corporation dolaze u Zagreb na stadion Šalata 6. jula 2024.

Thievery Corporation, jedan od najpoznatijih proizvođača chill out, lounge i globalnih zvukova, dolazi u Zagreb na stadion Šalata u subotu 6. jula 2024.

Kao jedan od najjedinstvenijih fenomena u svetu elektronske muzike, Thievery Corporation svojim radom pruža uvid u međunarodne muzičke stilove. Publika će doživjeti njihovu mešavinu različitih ličnosti, kultura, zvukova i uticaja na velikom open air performansu i letnjem spektaklu u samom srcu Zagreba.

Skoro tri decenije Thievery Corporation kombinuje globalne zvukove, od brazilskih, jamajčanskih, evropskih i indijskih, dodajući im ritmove i vokale. Tako stvaraju prepoznatljiv zvučni potpis, na primer u domenu daba, bosa nove ili tehna, što im je donelo horde fanova širom sveta.

Ono što je počelo 90-ih godina u Vašingtonu, preraslo je u pravo svetsko muzičko iskustvo i potpuno novi pravac elektronske muzike. Rob Garza i Eric Hilton povezivali su svoju ljubav prema brazilskoj muzici, dabu i bossa novi, i u početku su sve to povezali kroz apstraktnu i instrumentalnu dens muziku sa zvukom između trip-hopa i acid džeza. Uticaj lokalne pank scene doneo im je slobodu izražavanja, zbog čega je duo, ostajući veran svojoj nezavisnosti i sopstvenoj etiketi, kreirao jedan od najoriginalnijih izraza koristeći globalne muzičke stilove.

Muzika korporacije Thievery je uvek odavala počast prošlosti, počevši od epohalnog prvenca iz 1996. godine “Sounds From The Thievery Hi-Fi” koji je prodat u preko 100.000 primeraka. Predstavio ih je kao pionire koji mešaju elektronsku muziku sa brojnim vokalima i lansirao ih na muzičku scenu. “The Mirror Conspiracy” iz 2000. godine, koji je uključivao megapopularni singl “Lebanese Blonde”, bio je u velikoj meri pod uticajem bosa nove i soula, i bio je njihov najpopularniji album u SAD.

Naslednik “The Richest Man in Babylon” postaje sve više orijentisan na politička dešavanja i čovečanstvo, odajući tako još više počasti svetskim kulturama. U međuvremenu, istražuju i indijsku klasičnu muziku, hip-hop i rege, afrobeat ili psihodeliju, što utiče na albume “The Cosmic Game”, “Radio Retaliation”, koji je dobio nominaciju za Gremi, ili “The Temple of I & I” dok na izdanju “Symphonik” objavljuju nove verzije svojih omiljenih pesama uz pratnju Praške filharmonije.

Na listi imena sa kojima su sarađivali nalaze se umetnici kao što su David Byrne, Perry Farrel, The Flaming Lips, Bebel Gilberto ili Emiliana Torrini. Različiti muzički uticaji potvrđuju i to što u svojim pesmama koriste tekstove na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom, perzijskom, portugalskom, rumunskom i hindiju. Koncerti Thievery Corporation su uvek pravi performansi koji okupljaju sjajne članove benda i niz vokala iz različitih kultura, čineći svaki nastup jedinstvenim i multikulturalnim iskustvom.

Ulaznice za Šalatu puštaju se u prodaju u petak, 9. februara u 10.00 časova po prvoj ceni od 36 evra, koja će važiti do 17. marta. Dan posle, 18. marta, cena raste na 39 evra. Na dan koncerta za ulaznicu je potrebno izdvojiti 43 evra. Cena VIP ulaznice je 67 evra.

Mogu se kupiti i online na Eventimu i na njihovim prodajnim mestima, dok će karte biti dostupne u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Dallas Music Shopu Rijeka.

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *