Blog
_MAR7304

Sinoć je otvoren 12. Arsenal Fest uz Rock El Clasico, Buč Kesidi, Negative…

12. po redu izdanje Arsenal Fest-a u Kragujevcu, počeo je sinoć u prostoru Kneževog arsenala. U tri festivalska dana, na tri bine, nastupiće preko 50 izvođača različitih muzičkih žanrova.

Četvrtak 30.6.2022.

Kada se saberu dan i mesec prvog dana Arsenal Fest-a, dobije se temperatura vazduha koja je taj dan izmerena u Srbiji. O da, 36 stepeni, dobro ste pročitali. Najvreliji dan, koji bismo najradije proveli u nekom debelom hladu, pored vode ili u zamračenoj sobi sa upaljenom klimom. Ali ne, biće vremena za odmor i hlad i sunce i more… Još jedan Arsenal je tu i to se ne sme propustiti jer je ove godine line up zaista odličan i raznovrstan.

Na Main Stage-u prvi je nastupio Buč Kesidi . Luka i Zoran otvorili su Festival pesmom “Euforija” koju su i izazvali u publici. “ Subota uveče”, “ Nedelja ujutro”, “ Tiho “ samo su neki od hitova koje su ovi momci izveli pred publikom koja je đuskala i pevala zajedno sa njima.  Za kraj, njihov najveći hit “ Đuskanje ne pomaže” , a tu su bile i hiljade zlatnih konfeta koje su prekrile binu i prve redove.

Rock El Clasico je projekat Neleta Karajlića i čuvenog violiniste Stefana Milenkovića. Operske role Nemanje Crnatovića daju posebni pečat pesmama, a kad se uz to upakuju i gitarski rifovi Ivana Zoranovića Kize, uz ostatak ekipe, to zvuči fenomenalno i izaziva onu “ pozitivnu jezu” . Mešavina roka i klasične muzike , uz sjajne tekstove Zabranjenog pušenja daju jednu savršenu celinu. “Gile Šampion” pomešan sa Čajkovskim, Šostakovič sa “ Devil In The Busines Class” , “ Ženi nam se Vukota” uz Bramsa, zvuče fenomenalno. Ako još uvek niste preslušali ovaj odlični projekat, pravac muzičke platforme i uživajte kao što smo i mi uživali u 100 minuta svirke ovog benda.

Main Stage zatvorio je sastav Negative. Sjajna Ivana Peters sa momcima pevala je velike hitove “ Bez promene” , “ Ja bih te sanjala”, “ Ti me ne voliš” … a ljubitelji ovog benda znaju kako “grmi” bina kada je Negative tu.

Garden Stage okupio je publiku nešto ranije, a već od 19:30 nastupili su Kontra Komitet, potom Sanitarium, Zyrion i Centurion.

Za 22:30 bio je zakazan nastup legendarnog Električnog Orgazma. “ Ja sam težak kao konj”, “ Debela devojka” , “ Kapetan Esid “ … kao  i neizostavna “ Igra rokenrol cela Jugoslavija” horski su pevali posetioci Garden Stejdža i dooobro su zagrejali publiku za nastup sledećeg benda.

Moji dragi Novosađani Ritam Nereda,  još jednom su pokazali da su jedan od najboljih sastava na ovim prostorima. Muzika,tekstovi pesama, energija, generalno kompletan nastup ostavlja bez daha, bez obzira da li ih slušate prvi ili stoti put u životu. “ Tuđe zastave”, “ Ne”, “ Hiljade” pevala je publika zajedno sa Bobanom i ekipom. “ Nikad više”, “ Nebo”, “ Put beznađa” su naravno bile na repertoaru i izazvale bakljadu i po koju šutku, jer kada je Ritam Nereda u pitanju, to je sasvim normalna stvar 🙂  Razmišljala sam koju pesmu Nereda najviše volim i evo, ne mogu da odlučim. Kao što kažu “ svaka je dobra na svoj način”.

Vizelj je nastupio nakon Ritma Nereda, a zatim se na binu Gardena popeo sastav DLM. Pesmom “ Ljubav” započeli su svoj energični nastup. “ Vlade Divac” , “ Ubiše Pabla” kao i njihov najveći hit “Dobar dan” naveo je publiku da još više skače i peva. Iako je i dalje bilo vrelo, fanovima to nije smetalo. Zvoncekova Biljeznica je bend koji sam sinoć slušala prvi put, moram priznati, iako sastav postoji dugi niz godina. Zanimljiv zvuk, neobičan nastup. Domaći zadatak glasi “ preslušati pesme ovog benda”

Kako drugačije dočekati jutro i izlazak Sunca, nego uz Sunshine? Uvodnom pesmom iz Star Wars-a, momci su započeli svoj nastup. “ Nikad neću biti Pavaroti, Bah, Vivaldi …“ pevao je veliki broj ljudi koji je ostao na Gardenu kako bi slušali Sunshine jer, kako ja volim da kažem “ jedan je Sunshine”. “ Žaklina traži sponzora” , “ Budi tu”, “ Iza horizonta” , publika je pevala od početka do kraja pesme. Najveće hitove devedesetih, uz koje su mnoge generacije odrasle, Sunshine je izvodio sa mnogo energije i ljubavi. Momcima se priključio Kiza “neuhvatljivi” Iskaz. Ovo “ neuhvatljivi” razumeće kolege fotografi 🙂 “ Ombre”, “ Miss J “, “ Kokain” , “ Priđi mi ti “ … pesma po pesma i evo ga kraj nastupa. Kad pre? Drugari, vidimo se uskoro i čekamo Ariju M uživo 🙂

Večeras nastavak… očekuju nas: Ana Popović, Placebo, Van Gogh, Goran Bare i Majke, E-play i drugi …

Tekst: Marija Ćurčija

Fotografije: Marina Pešić

 

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *