Blog
Northern Revival vizual

Koncert benda Northern Revival 16. septembra u SKCNS Fabrici

Novosadski bend Northern Revival nastupiće 16. septembra u SKCNS Fabrici. Ovim koncertom proslaviće 10 godina postojanja i promovisati novi album “Modification”, koji je nedavno objavio Geenger Records. Uz njih, nastupiće i tri benda sa kojima su delili bine i družili se sve ovo vreme: Lednik, Nula i Monolith.

Koncert počinje u 20 časova, a ulaznice će moći da se kupe na dan koncerta, na biletarnici Fabrike. Cena ulaznice je 500 dinara.

Muzika Northern Revival-a može da se nazove stoner heavy rock-om iako je mnogo više od toga. Obuhvata razne žanrove – od klasičnog rock’n’rolla, sludge metala, bluza, psihodeličnog roka, hard core-a do stonera.

Iza njih su 3 studijska izdanja – EP “Mouth Full Of Dirt” (2015, Miner Records), LP “Life Survival Tips” (2016, Nocturne Media) i EP “Electric Power Supply” (2019, 1001 Stoned, Librarion Records). Naziv novog albuma, “Modification” , simbolično manifestuje sve ono što je bend, za devet godina rada, na prekretnici ka novoj deceniji svog postojanja, morao proći i iskusiti kako bi postao sadržajniji, celovitiji i prodorniji. Ključna promena koja je u osnovi izmenila idejnu, stilsku i formalnu postavku benda jeste dolazak Slobodana Pejčića i preuzimanja uloge glavnog vokala 2019. godine, kada bend kreće da radi na novom albumu. Instrumentalnu postavku čine članovi: Aleksandar Rajić (gitara), Marko Vasiljev (bass) i Željko Krstanović (bubnjevi).

Monolith je oformljen na proleće 2020. godine. Grupa muzičara u vreme karantina usmerila je svu svoju energiju ka osmišljavanju i izvođenju hard roka i stoner muzike, umnogome inspirisani grupom Black Sabbath. Do sada su izbacili dva pilota koji se mogu naći na zvaničnom kanalu benda na YouTube-u. Vodeći se idejom da ova skupina individua želi da stvara dela koja će ostati upamćena i da usresrede svoje stvaralaštvo na konceptualne albume koji se tiču ljudskog duha, psihe i stanja, sastav bira ime Monolith koje simbolizuje ujedinjenje svih njih u kolektiv zarad zajedničkog cilja – stvaranja autorske muzike.

Sastav Monolith je završio pisanje svog prvog albuma “Five Stages of Grief” , koji je priča i iskustvo o stanju koje svaka osoba prebrodi u svome životu. Album je snimljen pod produkcijom Stefana Kovačevića (Forever Storm) u “Blacksmith Studio-u” i uskoro će biti objavljen. Bend je već krenuo u proces stvaranja i pisanja materijala za drugi album a najavljuju i prvi spot. Monolith su: Ognjen Bjeletić – vokal/bass gitara, Marko Savić – gitara i Mladen Seničar – bubnjevi.

Bend Nula nastao je inspirisan sumornošću i čemernom atmosferom beznađa teskobnih palanačkih predgrađa, duševnim i duhovnim nemirima koje oni izazivaju u pojedincu, kao i tmurnim vajbom nasleđeno sužene svesti koja tu nastaje i obitava. Nadahnuti zajedničkim muzičkim i životnim eskapizmima, pokušali su i pokušavaju da urođeno teški i iskonski izraz egzistencijalne strepnje sublimiraju kroz podjenako groznu, prljavu, ali introvertnu i katartičnu muziku, namenjenu da slušaoca baci u atmosferu klaustrofobičnog beznađa, ali i da mu usmeri pažnju ka linijama bekstva i preporoda.

Diskografija benda Nula pruža sliku logične evolucije: od prvog demo snimka (izdatog 2015. za kuću Grim Reaper records kao kasetno izdanje), preko EP-ja (digitalno izdanje za Black Bow records 2017. i split 12“ vinil sa beogradskim bendom In From The Cold za Ammonite, Grom i Geenger Records) do albuma “So zemlje”, objavljenog 13. maja 2022. za Geenger Records (digitalno), Via Nocturna Records (CD) i Three Moons Records (ograničen tiraž deluxe kaseta) koji ćete imati prilike da u celini čujete na ovom koncertu. Nula gaji i nastavlja tradiciju najistaknutijih bendova post, sludge i doom metal orijentacije, poput Down, Crowbar, Neurosis, Cathedral, Yob itd.

Ledinik je instrumentalni post metal bend iz Novog Sada. Njihova muzika samouvereno pliva u post-rok i post-metal vodama, oblikovana u duge i atmosferične instrumentalne komade koji su temeljeni na slojevitosti gitarskih efekata, masivnih ritmičkih zakucavanja i ozbiljne igre dinamikom. Početkom 2020. su objavili svoj prvi album pod nazivom “Celestial Monuments”. Album sadrži 6 pesama, a sam koncept albuma zasnovan je na tematici spoznaje univerzuma oko i unutar čoveka. Lednik su: Eddie – bubnjevi, Dražen – gitara, Alen – gitara i Goran – bas.

Foto: Promo/Tanja Žarić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *