Blog
Vertigong foto 2

Indonežanski jazz-fusion sastav Vertigong na otvaranju Nišvila

Etno jazz-fusion sastav Vertigong iz daleke Indonezije nastupiće u glavnom festivalskom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala u četvrtak, 15. avgusta na Platou niške Tvrđave.

Ono što čini grupu Vertigong jedinstvenom na svetskoj jazz sceni je korišćenje tradicionalnog instrumenta Bonang, koji uz klasičan džez kvartet prezentira egzotičnu zvučnu toplinu Dalekog istoka pomešanu sa prepoznatljivim jazz-fusion harmonijama i uz virtuozni ženski vokal stvara neponovljivo muzičko putovanje.

Postavu grupe Vertigong čine Purwanta, lider benda koji svira Bonang, Paulus Neo Prasetyo – električni klavir, Mohamad Farigh Dewanto – bas gitara, Dimas Suryo Kencono za bubnjevima i Anting Retno Windhari Widodo – vokal.

Prema rečima muzičkih kritičara, Vertigong nije samo muzički ansambl. To je iskustvo koje rezonuje srcem i dušom. Sa nepokolebljivom posvećenošću u pomeranju granica i vizionarskim liderom na čelu, Vertigong poziva široku lepezu publike da se uroni u svet u kome umetnost ne poznaje granice.

Ovaj originalni kvintet pomno je osmišljen da stvori jedinstven identitet u ogromnom pejzažu umetničkog istraživanja i dostignuća. Nastupajući na najvećim svetskim džez festivalima, Vertigong na sebi svojstven način orkestrira iskustva koja odjekuju u raznolikoj publici, stvarajući zvučnu tapiseriju koja govori duši.

Nastup grupe Vertigong je deo dogovora o saradnji direktora Nišvila Ivana Blagojevića i predsednika Warta Jazz Asaocijacije Agusa Setiawan Basunija tokom konferencije u indonežanskom gradu Yogyakarta.

Foto: Promo

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *