Blog
Srpski pab foto Ivan Matijašević (2)

ČAČANSKA OAZA ROKENROLA: 15 godina Srpskog paba

Iz godine u godinu i tako već punih 15 godina Srpski Pab svakog vikenda organizuje svirke, a bilo ih je preko dve hiljade. Status rezidenata Srpskog paba zauzeli su Grupa 357 i VESELE 80 , a starosedeoci bine su i Duo Trio Quattro, Mamurni Ljudi, Džepovi i Deja Vu. Uz njih su gosti imali prilike da uživaju u nastupima bendova: Osmi Dan, Perpetuum Mobile, Kazoo, St. Louis band, Kvazartet, Kreativna Zona, Epilog i mnogih drugih istaknutih autora i sastava, kao što su: Bjesovi, Iskaz, Zaa, Irish Stew, Dejan Cukić, S.A.R.S. , Ničim izazvan, Osvajači, Rok Apoteka, Kraljevski Apartman, Plutonia, Đorđe David, Kanda Kodža i Nebojša, Kruševac Geto, Čovek bez sluha, Atheist Rap, Rambo Amadeus, Goblini, Samostalni Referenti , Gale Kerber, Najda, Stereo Banana, Električni Orgazam, Tanja Jovićević, Kepa & Free Spirits, Nikola Čuturilo… odličnim tribute sastavima poput TRIBUTE Azra, EKV, Balašević, Zabranjeno Pušenje, Tribute Bijelo Dugme, Ritam Sex-i-Ja Red Hot Chili Peppers Tribute band i slično, stranim bendovima: LOS EXPLOSIVOS (Meksiko), THE BACKDOOR BAND (Makedonija).

Foto: Ivan Matijašević (arhiva Srpskog paba)

U Srpskom pabu su nastupali: DJ Petar Kamber, DJ Petrovitz YU, DJ Mee High Low… Srpski Pab će i dalje ostati veran ovom modelu raznolikosti ponude, a uz klupske svirke rado promoviše mlade i autorske bendove. Srpski Pab je realizovao još jednu ideju pod skraćenim nazivom PRiČA. Ova skraćenica objedinjuje tri reči: Pivo, Rok i Čačak i predstavlja maratonski program festivalskog karaktera sa ponudom najjačih autorskih bendova.

Festival PRiČA je prvi put održan u ulici Braće Glišića ispred Srpskog paba u septembru 2012. godine. Za 6 sati vrhunskog rokenrola i pred više od 2500 ljudi na ulici pobrinuli su se Osvajači, Grupa 357, The Trigger-Band, Za DŽ, Krvna grupa, Odgovor, Vesele 80-te, Digitalna Draga, kao i specijalni gost Radomir Mihajlović – Točak.

Osim muzičkog programa u Srpskom pabu se održavaju promocije knjiga, izložbe fotografija, Stand up nastupi (Pedja Bajović (Stand Up), Srđan Dinčić – stand up komičar), interaktivne pozorišne predstave i slični kulturno umetnički sadržaji.

U ovom jedinstvenom prostoru održana je promocija knjiga „Fajront u Sarajevu“ i „Solunska 28“ , čiji autor je Nenad Janković, poznatiji pod imenom Dr. Nele Karajlić, zatim promocija knjige „Uspomenar 212“ , istaknutog pozorišnog i filmskog glumca Milan Caci Mihailović , „Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji“ , autora Duška Antonića i tako dalje.

Naša istaknuta, umetnička fotografkinja Marina Pešić Moć muzike, priredila je u Srpskom pabu izložbu svojih fotografija pod nazivom „Čuvari rokenrola“.

Foto: Marina Pešić – privatna arhiva

Posebna čast vlasniku Srpskog paba je ukazana kada je od Tabija dobio na poklon zlatnu ploču Crna dama, legendarne grupe Smak, koja je okačena na zidu u delu lokala nazvanom Smak ćoše, a koji je ukrašen fotografijama grupe Smak i velikim foto tapetom, koji je potpisan od strane našeg najvećeg rok fotografa svih vremena Brian Rasic – Picture This.

Sve fotografije, koje se nalaze uramljene na zidovima paba su pokloni autora, a većinu su potpisali Wood RS, Marina i Brajan.

Najlepše uspomene u Srpskom pabu su vezane za druženja sa Borisom Arandjelovićem, koji je bio gromada od čoveka. Njegova veličina se, izmedju ostalog, ogledala i u tome što je uvek osmehom i ljubaznošću reagovao na mlade i strpljivo im odgovarao na pitanja, fotografisao se sa njima, delio autograme i pričao viceve i anegdote. Boris je prvi put došao u pab sa Biskom, a kasnije je često dovodio svoje prijatelje.

Foto: Ivan Matijašević (arhiva Srpskog paba)

Klub ekstremnih sportova Armadillo iz Čačka je dva puta izneo zastavu Srpskog paba na Matterhon, vrh koji je i dan danas jedan od najvećih izazova za sve planinare sveta.

Srpski Pab je podstakao kompletnu scenu u Čačku , kako rokenrol tako i ostale žanrove, koji su proistekli iz njega. I da se zna da Srpski Pab ima oko sebe čitavu “armiju” ljudi, koji svojim radom i kreativnošću doprinose da ova rokenrol PRiČA živi i opstaje uprkos trendovima.

Izvinjavamo se svima koje nismo spomenuli i zahvaljujemo se svima koji podržavaju na bilo koji način ovo što radimo. Živeli!

Tekst: Žana Nenadović (Srpski Pab)

Fotografije: Ivan Matijašević (arhiva Srpskog paba) / Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *