Blog
_MAR7755

4 Maljčika na Kolarcu spojila Divljana i Prokofjeva

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, pod imenom 4 Maljčika, dan posle novosadskog koncerta u Sinagogi, nastupili su i sinoć u Beogradu, u ispunjenoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji agencije Long Play. Obeležavajući rođendan Vlade Divljana, 10. maja, njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj Šandorov je, sa svojim učenikom Nikolićem, ponovo, posle više od godinu i po dana, na istom mestu virtuozno uklopio stvaralaštvo prerano preminule legende pop muzike naših prostora, i velikog ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Prokofjeva.

Priznati umetnici su, čim su se pojavili na sceni, dočekani gromoglasnim aplauzom. Tokom 80 minuta, pokazali da spoj, naizgled, nespojivog, zapravo, izuzetno dobro funkcioniše, a reakcija oduševljene publike predstavlja najbolju potvrdu. Iz opusa jednog od najvećih klasičnih kompozitora 20. veka prvo se začula Tokata u D molu, koja se pretopila u „Retko te viđam sa devojkama“. Kad je Prokofjev u pitanju, dominantni su bili fragmenti Klavirskog koncerta br. 3. Kroz „Kenozoik“ i „Gde si sad, cica maco“ začuše se segmenti Klavirske sonate br. 3.

U novo ruho presvučene su, često se i preplićući, vanvremenske pesme „Idola“, i poneke iz kasnijih faza Divljanove karijere – „Plastika“, „Nemo“, „I uvek kad se“, „Nebeska tema“, „Odnesi me“, „Rusija“, „Maršal“, „Devojko mala“, Dok dobuje kiša“, „Ona to zna“ , „Patuljci“… „Maljčiki“ su, u završnici, ispraćeni frenetično, uz zvuk dlanova u ritmu.

U svakom odsviranom tonu osetilo se sa kolikom ljubavlju su muzičari pristupili realizovanju ovog projekta. Nekoliko puta su, tokom večeri, napuštali pozornicu i ubrzo se vraćali, a publika ih je pozdravljala sve snažnijim ovacijama.

Fotografije: Marina Pešić

Share this story:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *